‘Supermarktketen Lidl maandenlang afgeperst’

Er zou zijn gedreigd met het plaatsen van vergiftigde producten in filialen in onder meer Nederland.

Exterieur van een Lidl-vestiging in Nederland.
Exterieur van een Lidl-vestiging in Nederland. Foto: Lex van Lieshout / ANP

De Duitse supermarktketen Lidl is vanaf eind 2015 maandenlang afgeperst. Dat meldt EenVandaag, dat correspondentie tussen de afperser en Lidl in handen heeft, maandag. Lidl en de Duitse politie reageerden vooralsnog niet inhoudelijk op de zaak.

De afperser, die zichzelf Alfred Neumann noemt, zou hebben gedreigd met het plaatsen van vergiftigde producten in Lidl-supermarkten in meerdere landen, waaronder Nederland, en eiste een bedrag van vijftien miljoen euro. Lidl zou hebben ingestemd met een betaling van 4,5 miljoen euro, maar tot een transactie kwam het uiteindelijk niet omdat de afperser de operatie afbrak. Volgens Maarten IJzermans, adviseur in afpersingszaken bij Hoffmann Bedrijfsrecherche, is het waarschijnlijk dat de politie bij de transactie betrokken was in een poging de dader te pakken, zo laat hij weten tegenover EenVandaag. De dader zegt in een e-mail te handelen namens een groep. Dit wordt door IJzermans in twijfel getrokken.

De Duitse politie is nog steeds naar de afperser op zoek. Hij heeft in maart voor het laatst van zich laten horen.

Supermarkten vaker afgeperst

Lidl is niet de eerste supermarktketen die is afgeperst. Zo was vorig jaar oktober de Nederlandse supermarktketen Jumbo nog slachtoffer van meerdere pogingen tot afpersing. Een vader en zijn minderjarige zoon werden gearresteerd. De meerderjarige hoofdverdachte werd verdacht van meerdere pogingen tot afpersing en het plaatsen van explosieven bij Jumbo-filialen in Groningen. Hij werd veroordeeld tot acht jaar cel.

In 2003 werd supermarktconcern Ahold afgeperst door een docent natuurkunde aan een middelbare school in Zwolle. De man eiste samen met een mede-afperser vijf miljoen euro van Ahold en zei dat er slachtoffers zouden vallen als er niet zou worden betaald. De hoofdverdachte werd uiteindelijk gepakt en in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar. De medeverdachte kreeg vier jaar celstraf opgelegd.