Rusland kondigt kortstondige gevechtspauze Aleppo aan

De pauze gaat donderdagochtend in en duurt acht uur. Volgens de VS is het “too little, too late”.

Een uitgebrande auto in Aleppo. Rusland heeft een kortstondige gevechtspauze aangekondigd voor donderdag.
Een uitgebrande auto in Aleppo. Rusland heeft een kortstondige gevechtspauze aangekondigd voor donderdag. Foto AFP.

Het Russische en Syrische leger hebben voor aanstaande donderdag een gevechtspauze van acht uur aangekondigd in door rebellen gecontroleerde wijken in Aleppo. Dat maakte Rusland maandagavond bekend, meldt AP. De pauze is volgens de Russen bedoeld om burgers, militanten en gewonden een veilige uitweg uit de stad te bieden.

Tussen 08.00 en 16.00 uur zullen aanvallen van het Russische en Syrische leger op het oostelijke deel van Aleppo gestaakt worden. De VS hebben kritisch gereageerd op de aankondiging. Volgens hen is de gevechtspauze “too little, too late“, zei een woordvoerder van de Amerikaanse regering tegen Reuters. Volgens Syrische rebellen zijn er maandag nog 36 doden gevallen door bombardementen van de Russen en de Syrische regering.

VN juichen het toe

De Verenigde Naties (VN) zeggen in een reactie dat ze elke gevechtspauze in en rondom Aleppo toejuichen. VN-woordvoerder Stephane Dujarric tegenover AP:

“Elke vermindering van het geweld en het vechten, elke pauze die maar ingevoerd kan worden, verwelkomen wij.”

De afgelopen weken vielen er tientallen doden door luchtaanvallen op de Syrische stad. Besprekingen tussen de VS en Rusland over een nieuw staakt-het-vuren leverden niks op.

De wapenstilstand die Rusland en de VS namens de rebellen en het Syrische leger in september overeenkwamen, hield geen stand. Een paar dagen nadat het staakt-het-vuren inging, bombardeerde de door de VS geleide coalitie Syrische militairen. Naar eigen zeggen was dat een vergissing. Twee dagen later werd een hulpkonvooi aangevallen, volgens de VS onder Russische verantwoordelijkheid. De wapenstilstand werd vervolgens beëindigd.