Raak elkaar niet aan, anders...

Foto Chaideer Mahyuddin/AFP

Een moslima krijgt 23 stokslagen nadat ze is betrapt ‘in de nabijheid’ van haar vriendje. Zeven ongetrouwde stelletjes werden hierop betrapt; 13 personen kregen straf. Eén vrouw kreeg uitstel omdat ze zwanger is: zij krijgt de stokslagen pas als ze is bevallen. Eén stel kreeg straf omdat het op een verborgen locatie werd betrapt. Hoewel ze zich aan niets onoorbaars schuldig maakten, was hun situatie zodanig dat dit gemakkelijk tot seksuele gemeenschap had kunnen leiden, oordeelde de shariarechter. Terwijl de vrouw wordt geslagen, staat een menigte toeschouwers te joelen en te roepen.

Atjeh, op de westelijke punt van het Indonesische eiland Sumatra, is een van de gebieden waar de shariawetten het strikst worden toegepast. Als een man en vrouw zoenen, knuffelen of in elkaars nabijheid verkeren, maar niet getrouwd zijn, kunnen ze lijfstraffen krijgen.