Politie maakte fouten bij grote drugsvangst

De eigenaren van twee coffeeshops hoeven nu geen miljoen euro te betalen, zoals de rechter besloot.

Hennepplantjes in een bedrijfspand. De foto houdt geen verband met de tekst.
Hennepplantjes in een bedrijfspand. De foto houdt geen verband met de tekst. Foto: Piroschka van de Wouw / ANP

De politie heeft fouten gemaakt in het onderzoek naar twee coffeeshops in Amsterdam. Dat oordeelt het gerechtshof in Amsterdam maandag. Door de fouten hoeven de eigenaren van de coffeeshops geen miljoen euro te betalen, zoals de rechter eerder had besloten.

In 2013 werden beide verdachten veroordeeld tot betaling van in totaal ruim een miljoen euro vanwege het bezit van een grote hoeveelheid softdrugs. Het Openbaar Ministerie (OM) diende een vordering in vanwege het financiële voordeel dat de eigenaren zouden hebben verkregen uit de verboden handel in softdrugs.

Administratieve fouten

Volgens het gerechtshof in Amsterdam is de politie bij een doorzoeking echter niet volgens de regels te werk gegaan: er werd niet goed bijgehouden wat precies in beslag genomen is. Ook is niet duidelijk waar en op welke wijze dit is gebeurd en waar de goederen uiteindelijk zijn opgeslagen. Het gerechtshof heeft het OM in de zaak daarom niet-ontvankelijk verklaard:

“Het hof oordeelt dat geen sprake is van een eerlijk proces, omdat het wederrechtelijk verkregen voordeel niet kan worden vastgesteld en evenmin of de veroordeelde eigenaren van de coffeeshops daadwerkelijk wederrechtelijk verkregen voordeel hebben genoten. Het hof vindt in dit geval de niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie de enige passende sanctie, gezien de grove veronachtzaming van de belangen van de verdediging.”

Volgens het gerechtshof is het OM in hoger beroep meerdere malen in de gelegenheid geweest duidelijkheid te verschaffen over de zaak, maar het OM liet dit na.