Opnieuw veel doden na gevechten in Zuid-Soedan

Voor de zoveelste keer braken gevechten uit tussen het regeringsleger van Zuid-Soedan (SPLA) en de lokale rebellen.

Soldaat van het Zuid-Soedanese regeringsleger (SPLA) tijdens het gevecht in Lelo op zondag 16 oktober 2016 (Foto: AFP).

Ten minste 56 opstandelingen zijn gedood tijdens gevechten met het Soedanese regeringsleger in Zuid-Soedan, laat een woordvoerder van het regeringsleger (SPLA) weten aan het AFP. Een AFP-fotograaf die in de gelegenheid was de plek te bezoeken telde echter veertig lichamen. De gevechten vonden plaats in de buurt van de olierijke stad Malakal, hoofdplaats van de staat Upper Nile.

Lees meer over ‘Vijf jaar Zuid-Soedan, vijf jaar ellende’

Sinds de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan vijf jaar geleden, verkeert de natie continu in kritieke toestand. Grootschalige corruptie en politieke machtstrijden leiden onder andere tot hongersnoden, ontheemding, een vernietigde economie, mislukte vredesmissies en een disfunctionerend vredesakkoord.

In 2011 werd Zuid-Soedan onafhankelijk van (Noord-)Soedan. Twee jaar later vond een machtsstrijd plaats binnen de regerende partij SPLM, waarna president Salva Kiir zijn partijgenoot Riek Machar besloot af te zetten. Beiden beschuldigden elkaar van belangenverstrengeling. Kiir richtte zich op de belangen van zijn eigen Dinka-Stam. Machar vervolgde zijn strijd tegen Kiir als rebellenleider van zijn Nuer-stam.

In 2015 werd het vredesakkoord bereikt, als onderdeel daarvan werd Machar uitgeroepen tot vice-president door Kiir. In de praktijk veranderde dit echter niets aan de jarenlange strijd tussen de verschillende stammen. Zowel op politiek niveau, als in het leger heerst er nog altijd verdeeldheid. Het regeringsleger bestaat uit een bonte verzameling aan milities, die onderling ook geregeld met elkaaar overhoop liggen.

Lees hier het verslag over de recente problematiek in Zuid-Soedan.