Ondanks voorbereiding in hittekamer wint Wild net niet in de woestijn

Vrouwen

Bij de wegwedstrijd voor de vrouwen behaalde Kirsten Wild zilver. Het goud ging naar Amalie Dideriksen (20).

Foto Alexandra Panagiotidou/AP

„Ik heb hier naartoe geleefd,” zei Kirsten Wild tegen de NOS na de race van 134,1 kilometer door de woestijn rond Doha. De Nederlandse wielrenster was „stiekem behoorlijk teleurgesteld” over haar zilveren medaille tijdens de wereldkampioenschappen wielrennen in Qatar.

Ze moest in een eindsprint de Deense Amalie Dideriksen net voor laten gaan. Het brons was voor de Finse Lotta Lepistö.

Wild was vooraf favoriet voor de race. Terwijl ploeggenoten deze WK veel last hadden van de hitte, leek zij er niet zo mee te zitten. Dat was mede te danken aan een gedegen voorbereiding: „Ik heb heel veel getraind in de hittekamer. Dat was echt verschrikkelijk, maar toen ik hier kwam, dacht ik: het valt heel erg mee,” zei ze eerder in een interview met de NOS.

Nederland begon met acht rensters aan de race: Chantal Blaak, Roxane Knetemann, Amy Pieters, Anna van der Breggen, Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten, Marianne Vos en Kirsten Wild.

De race verliep rommelig voor Wild. Ze kwam ten val in een bocht en moest even later een wiel wisselen. Toch bleef zij met de andere Nederlanders domineren. Vlak voor het einde reed het Nederlandse team nog lange tijd in een trein op kop van het peloton.

Na 43 kilometer nam de 41-jarige Amerikaanse Amber Neben, die net de wereldtitel op het onderdeel tijdrijden had gewonnen, de leiding. Ze wist een aardig gat te slaan, maar op vijftien kilometer voor de finish werd dat weer gedicht.

Marianne Vos, zelf drie keer wereldkampioen op de weg, trok de sprint aan voor Wild in de laatste meters. „We hebben met de ploeg een goede wedstrijd gereden. Alleen kwamen we in de laatste kilometer misschien net een ‘poppetje’ te kort,” zei Wild na afloop tegen persbureau ANP.

Ploeggenote Annemiek van Vleuten baalde met Wild mee na afloop: „Superzuur voor haar dat het zo afloopt. Zo veel kansen krijgt zij niet.”

De zege van de pas twintigjarige Dideriksen was verrassend. Na haar race vertelde ze dat een plek in de toptien haar doel was. Dideriksen werd in 2013 en 2014 wereldkampioen bij de junioren. In 2014 en 2015 werd ze nationaal kampioen op de weg. Deze wereldtitel is haar eerste bij de elite.

In de eerste ronde viel Dideriksen. Ze bedankte na de race haar ploeggenoten die haar terug in de race hadden gebracht. Ze koos bij de massasprint het wiel van Wild, en kon haar in de laatste meters passeren.