Onderzoek naar Nederlandse ambassadeur in China

Met de ambassadeur is afgesproken dat hij gedurende het onderzoek niet actief is voor de post.

Foto: Lex van Lieshout / ANP

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is naar aanleiding van een klacht een onderzoek begonnen naar de Nederlandse ambassadeur in Beijing, Ron Keller. Er is met de ambassadeur afgesproken dat hij “gedurende het onderzoek niet actief is voor de post”, aldus een woordvoerder van het ministerie. Deze zegt verder dat in verband met de “zorgvuldige afhandeling van de klacht” geen verdere mededelingen worden gedaan over het onderzoek.

Maandagochtend meldde De Telegraaf dat het onderzoek samenhangt met een relatie die Keller met een medewerker van de ambassade zou zijn aangegaan. Volgens de krant zou het om een Chinese vrouw gaan die op de ambassade in Beijing werkt. De relatie zou de positie van Keller volgens de krant kwetsbaar maken, omdat hij chantabel zou worden. Keller zou zich volgens de krant inmiddels in Nederland bevinden.

Ron Keller bekleedde de post in Beijing sinds december 2015. Eerder was Keller ambassadeur in Turkije, Rusland en in Oekraïne.