Mishandelde UKIP-politicus breekt met partij

Steven Woolfe heeft bij de politie een aanklacht ingediend tegen partijlid Mike Hookem, die hem het ziekenhuis in geslagen zou hebben.

Steven Woolfe tijdens een toespraak in 2015. Woolfe maakte maandag bekend dat hij UKIP verlaat.
Steven Woolfe tijdens een toespraak in 2015. Woolfe maakte maandag bekend dat hij UKIP verlaat. Foto AFP.

Steven Woolfe, de UKIP-politicus die na een vechtpartij met een partijgenoot in het ziekenhuis belandde, breekt met zijn partij. In een verklaring zegt Woolfe dat UKIP “doorzeefd is met interne strijd” en noemde hij de partijleiding incapabel.

Woolfe zat voor UKIP in het Europees Parlement en was een van de kandidaten voor het leiderschap van de anti-Europese partij. Hij gaat als onafhankelijk politicus verder in het Europees Parlement.

Leiderloos

UKIP heeft momenteel geen leider, nadat Diane James eerder deze maand al na achttien dagen opstapte. Nigel Farage, een van de drijvende krachten achter UKIPs Brexit-campagne en oud-leider van de partij, neemt tijdelijk de rol van voorman op zich. De partij maakte vandaag bekend de nieuwe leider op 28 november te presenteren.

Lees meer over de chaos bij UKIP: De vraag is wie UKIP nog serieus neemt

Een dag na James’ aftreden kwam Woolfe in een vechtpartij terecht met partijlid Mike Hookem, waarna Woolfe naar het ziekenhuis werd gebracht. Hookem ontkent Woolfe geslagen te hebben. Hij is in het ziekenhuis onder meer behandeld voor een gedeeltelijke verlamming ten gevolge van de mishandeling, zegt hij in de verklaring die maandag uitging. Woolfe heeft bij de politie een aanklacht ingediend tegen Hookem.