Marinier: de treinkapers van De Punt moesten dood

Eerder meldden twee andere betrokkenen dat de kapers moesten worden geëxecuteerd. Ook als zij zich tijdens de bevrijdingsactie vrijwillig overgaven. De staat heeft dat altijd ontkend.

Op 23 mei 1977 gijzelden Molukse jongeren een trein tussen Assen en Groningen, vlakbij De Punt. Foto ANP
Op 23 mei 1977 gijzelden Molukse jongeren een trein tussen Assen en Groningen, vlakbij De Punt. Foto ANP

De daders van de treinkaping bij De Punt in 1977 mochten de bestorming niet overleven. Dat zegt de advocaat van een marinier die bij de bestorming betrokken was tegen de NOS.

Volgens de marinier sprak een vertegenwoordiger van de regering deze wens uit tijdens de briefing de dag voorafgaand aan de bevrijdingsoperatie. De treinkapers moesten worden gedood, ook als zij zich vrijwillig over zouden geven.

Het is niet bekend wie de regeringsvertegenwoordiger was. Ook de betreffende marinier wil anoniem blijven.

Het is niet de eerste keer dat er openlijk wordt gediscussieerd over of de vertegenwoordigers van de Nederlandse staat vooraf instructies hebben gegeven om de treinkapers, allen van Molukse komaf, te executeren. In 2013 kregen journalist Jan Beckers en kaper Junus Ririmasse, die zich tijdend de bevrijdingsactie overgaf en overleefde, de sectierapporten van de overleden kapers boven tafel. Daarop deed de staat groot onderzoek, maar kwam tot de conclusie dat de dood van de kapers geen doel op zich was.

Lees meer over de treinkaping bij De Punt: Wel of geen executie?

Naast de anonieme marinier heeft ook een voormalig vrijwilligster van de telefonische hulpdienst in Groningen verklaard dat zij op de bewuste dag werd gebeld door een Maleisisch sprekende man, die beweerde dat een van de kapers nadat hij zich had overgegeven werd doodgeschoten. De zoon van een voormalig telefonist van de politiemeldkamer in Utrecht verklaarde in 2014 tegenover EenVandaag ook dat de regering opdracht had gegeven de kapers dood te schieten.

Toenmalig minister van Justitie Dries van Agt heeft nog niet tegenover de NOS op dit nieuws gereageerd.

Tijdens de treinkaping bij het Groningse De Punt, die bijna negentien dagen duurde, kwamen twee gegijzelden en zes kapers om het leven. De Molukse daders streden voor een onafhankelijke staat op de Molukken, die de Nederlandse regering hen had beloofd.