Marathon

Keniaan wint in Amsterdam

Foto Olaf Kraak/ANP

De Keniaan Daniel Wanjiru heeft zondag de TCS Amsterdam Marathon gewonnen. De 24-jarige langeafstandsloper, een wereldtopper op de halve marathon, was nog niet eerder onder de 2.08 gefinisht en had nog nooit een grote marathon gewonnen. In Amsterdam realiseerde hij een tijd van 2.05,21.Dat was ook een parcoursrecord. Dat stond sinds 2013 in 2.05,36 op naam van drievoudig winnaar Wilson Chebet, eveneens uit Kenia. Sammy Kitwara finishte als tweede, Marius Kimutai zorgde met de derde plaats voor een volledig Keniaans podium. De strijd om de Nederlandse titel werd beslist in het voordeel van Khalid Choukoud. De geboren Marokkaan kwam tot 2.11,23 en zat daarmee ruim een halve minuut boven zijn persoonlijk record. Choukoud voldeed ook niet aan de limiet (2.11) voor deelname aan de WK van 2017. „Mijn belangrijkste doel was vandaag Nederlands kampioen worden en ik ben ook heel tevreden met mijn tijd”, zei hij. (ANP)