Jemen: ultieme poging tot wapenstilstand

Westerse diplomatie

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben de handen ineengeslagen een wapenstilstand te sluiten in Jemen. De diplomatieke inspanningen van de twee bondgenoten van Saoedi-Arabië volgen op het bombardement van vorige week op een rouwbijeenkomst in Jemen, waarbij zeker 140 doden vielen.

Saoedi-Arabië erkende dit weekend verantwoordelijk te zijn voor de aanval, die zowel internationaal als in Jemen tot zware kritiek leidde. Volgens de Saoediërs was de luchtaanval gebaseerd op „slechte informatie”. Het onderzoek geeft de schuld aan „het niet naleven van gevechtsinstructies van de coalitie” en „het uitvaardigen van incorrecte informatie”.

Sinds het bombardement groeit de kritiek op het Saoedische optreden in Jemen, waarbij Britse en Amerikaanse wapens worden ingezet. Uit gelekte documenten bleek vorige week dat landsadvocaten vrezen dat Washington medeverantwoordelijk kan worden gehouden voor oorlogsmisdaden.

Twee Amerikanen die werden vastgehouden door Houthi-rebellen in Jemen zijn zondag vrijgelaten en naar Oman gevlogen. Dat heeft VS-minister van Buitenlandse Zaken Kerry gezegd. De Amerikanen, niet geïdentificeerd, verlieten het land samen met Jemenieten die onlangs gewond zijn geraakt bij het Saoedische bombardement op de rouwbijeenkomst.