Reportage

Homofobie schokt de hoofdstad

Homohaat Eerst de mishandeling van twee homo’s bij Amsterdam Centraal, toen anti-homoflyers. „De haat komt zo je brievenbus binnen.”

Marcel Hemelrijk/ANP

„De haat komt zo je brievenbus binnen.” Marc Oskam (61) en zijn vrouw zitten aan de eettafel van hun huis aan de Amsterdamse Overtoom en kijken mismoedig naar de anti-homoflyer die ze eerder die dag in hun bus vonden. „Volgens het jodendom, christendom en de islam is homoseksualiteit verboden”, staat er in grote letters op de flyer. Het pamflet werd afgelopen weekend niet alleen in hun straat verspreid, maar ook elders in de Amsterdamse stadsdelen West en Nieuw-West.

1810binflyer_vrij-rgb

Op de flyer staat dat 29 procent van de kinderen die opgroeien bij homoseksuele ouders seksueel zou worden misbruikt en het zelfmoordpercentage onder homoseksuelen „meer dan 200 procent” is. Overduidelijk onzin, zegt Oskam. „Maar toch een gevaarlijke boodschap, in een tijd waarin feiten er niet meer toe doen, maar vooral beeldvorming telt.” Aangifte tegen de flyer zou hij niet zo snel doen. „Daar voelt het niet persoonlijk genoeg voor”, zegt zijn vrouw.

Overduidelijk onzin, maar toch een gevaarlijke boodschap

OM onderzoekt flyer

Wie maandag wel aangifte deden, zijn onder meer de stadsdeelvoorzitters van West en Nieuw-West, respectievelijk Gerolf Bouwmeester (D66) en Achmed Baâdoud (PvdA). Eerder riepen de LHBT-belangenorganisatie COC en PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch ontvangers van de flyer daar al toe op. De politie had op dinsdag meer dan 100 meldingen binnen van mensen die het pamflet ontvingen. Het OM onderzoekt de flyer momenteel op strafbaarheid.

Wie zit achter flyer?

Wie achter de actie zit is niet bekend, daar doet de politie momenteel onderzoek naar. In het pamflet wordt verwezen naar de Facebookpagina van ‘The pain of the family Barbu‘, over een zaak van Roemeense ouders in Groot-Brittannië, van wie de kinderen na een scheiding werden ondergebracht bij een homostel. Volgens de Volkskrant zijn de flyers „zeer waarschijnlijk” het werk van volgelingen van Harun Yahya, een pseudoniem van de Turkse prediker en schrijver Adnan Oktar. Op een aantal Facebookpagina’s zouden dezelfde teksten zijn teruggevonden.

„Ik heb nog nooit gehoord dat deze beweging in Nederland actief is”, reageert Petra de Bruijn, universitair docent Turkse cultuur en maatschappij aan de Universiteit Leiden. Ze sluit het niet uit, maar het bericht komt haar „niet waarschijnlijk voor”. „Zeker nu. Of Yahya moet denken dat hij een niche heeft gevonden, nu de Gülenbeweging onder druk staat.” Onder conservatieve moslims is homoseksualiteit niet geaccepteerd, aldus De Bruijn. „Zo’n pamflet kan daarom van alle kanten komen.”

U hebt een man en dat is verboden, zei een kleuter laatst tegen me

Mishandeling

Eerst die mishandeling van homo’s achter Amsterdam Centraal en nu dit, zegt Hans Streng (55), die inmiddels ook is aangeschoven aan de keukentafel van de familie Oskam. „Het is ernstig, want er zijn mensen die dit zien en deze boodschap voor waar aannemen.”

Streng, zelf homoseksueel, en leerkracht op een multiculturele basisschool in De Baarsjes, maakt homohaat van dichtbij mee. „Ik geef les aan groep 4 en een zusje van een jongen bij mij in de klas zei laatst tegen me: u hebt een man en dat is verboden. Ik heb toen uitgelegd dat dat niet zo is en dat de Amsterdamse burgemeester het eerste homostel heeft getrouwd. Maar als kinderen in dit soort gezinnen, met ouders van niet-westerse afkomst, zo’n flyer zien, denken ze: zie je wel.”

‘Aangifte? Geen zin’

Verderop in de straat woont Bryan Onel (30). Hij heeft geen flyer gevonden op zijn deurmat. „Misschien omdat dit overduidelijk een joods huis is?” In de vensterbank staat een zevenarmige Menorah. De flyer, waarop teksten uit de Bijbel, de Thora en de Koran worden geciteerd, zag hij al voorbij komen op sociale media. „Bijzonder kwalijk dat de joodse religie erbij wordt gehaald. Ik ken niemand uit de joodse gemeenschap die deze boodschap ondersteunt. Ik mag hopen dat mensen dit totaal niet serieus nemen.”

Bij de kapper aan de overkant van de straat zit Chris (39) in de kappersstoel. Hij woont in Osdorp en vond maandagochtend wel een pamflet in zijn brievenbus. „Ziekelijk”, noemt hij de boodschap. „Mensen die zo’n flyer maken zijn zo kortzichtig, die weten niet beter.” Of hij aangifte gaat doen? „Wat heeft dat voor zin? Dan geef je ze aandacht. Dat is precies wat ze willen.”

Volgende week donderdag houdt de Amsterdamse raad een spoeddebat over de recente incidenten.