‘Geen absolute meerderheid voor regeringspartij Montenegro’

Zowel de regeringspartij als de belangrijkste oppositiepartij claimden zondagavond een overwinning.

Premier Milo Djukanovic na de verkiezingen op 17 oktober in Montenegro.
Premier Milo Djukanovic na de verkiezingen op 17 oktober in Montenegro. Foto; AFP PHOTO / SAVO PRELEVIC

De Democratische Partij van Socialisten (DPS) heeft bij de verkiezingen in Montenegro zondag de meeste zetels behaald. Volgens een voorlopige telling van het onafhankelijke onderzoeksbureau CeMI gaat de partij van zittend premier Milo Djukanovic aan kop. De DPS zou 41 procent van de stemmen hebben behaald en daarmee 36 zetels krijgen in het 81 leden tellende parlement. Djukanovic zou daarmee geen absolute meerderheid behalen en gedwongen zijn een coalitie te vormen. Een officiële uitslag wordt dinsdag verwacht.

Djukanovic regeert het land al sinds 1991, soms als premier, dan weer als president. Zijn partij voerde een pro-Westerse campagne en pleitte voor toetreding tot de NAVO. De belangrijkste oppositiepartij, het Democratische Front (DF), is juist fel tegen NAVO-toetreding en voerde campagne voor nauwere banden met Rusland. DF kreeg volgens de tellingen van CeMI 20 procent van de stemmen, wat neerkomt op 18 zetels in het parlement. Beide partijen claimden volgens persbureau AP zondagnacht een overwinning.

Het land toont zich met deze voorlopige verkiezingsuitslag verdeeld over de te varen politieke koers: richting het Westen of richting de oude bondgenoot Rusland en Servië. De partij die er de komende tijd in slaagt een coalitie te vormen bepaalt of Montenegro dichterbij of juist verder van de NAVO-coalitie af komt te staan.

Vannacht sprak Djukanovic zijn aanhangers toe in hoofdstad Podgorica, meldt AP.

Grote krachten roeren zich tegen het kleine Montenegro, maar wij hebben gewonnen. Vannacht kunnen we met een veilig gevoel zeggen dat Montenegro zich beweegt in de richting van Europese integratie en dat we het toetredingsverdrag met de NAVO snel kunnen tekenen.

Arrestaties

De verkiezingen vonden plaats in een grimmig klimaat. Zaterdagnacht werden twintig personen gearresteerd die aanslagen zouden hebben gepland tijdens de parlementsverkiezingen. Naast het aanvallen van overheids- en politiegebouwen, zou de groep ook Djukanovic hebben willen ontvoeren. Volgens een politiedirecteur in Montenegro was de groep afkomstig uit buurland Servië. Ook vonden er volgens de overheid hacks plaats, onder andere op de website van de DPS.

Oppositiepartijen beschuldigden Djukanovic eerder van corruptie en zelfverrijking. In reactie op de arrestaties zaterdagnacht hintte de Servische premier Aleksandar Vucic erop dat deze in scene waren gezet door de Montenegrijnse overheid, meldt AP. “De dag waarop dit gebeurt is eigenaardig, dat is alles wat ik er nu over zeg.” Maandag zou Vucic verder op de arrestaties ingaan.

Nadat de eerste uitslagen zondagavond bekend werden, riep de minister van Binnenlandse Zaken het volk op binnen te blijven, om ongeregeldheden te voorkomen. Het bleef uiteindelijk rustig in de straten van hoofdstad Podgorica.