Zeker twee doden, zes gewonden bij explosie Ludwigshafen

De explosie vond plaats bij de Duitse chemiereus BASF. Over de toedracht is nog niets bekend.

Na de explosie brak brand uit. De rookpluim is tot in de wijde omtrek te zien.
Na de explosie brak brand uit. De rookpluim is tot in de wijde omtrek te zien. Bron: YouTube / Ulli Z.

In de Zuidwest-Duitse stad Ludwigshafen heeft maandag aan het eind van de ochtend een explosie plaatsgevonden bij chemiereus BASF. Het concern meldt dat twee personen omgekomen zijn en dat er minstens zes gewonden en nog eens twee vermisten zijn bij de fabriek in de Noordhaven. Het is nog niet bekend hoe de gewonden eraan toe zijn. Over de toedracht van de explosie is nog niets bekendgemaakt.

Twitter avatar BASF_DE BASF DE Bei BASF Ludwigshafen, Landeshafen Nord kam es gegen 11:30 aus bisher ungeklärter Ursache zu einer Explosion mit mehreren Verletzen 1/2

Na de ontploffing is er een grote brand uitgebroken. De explosie vond plaats bij een installatie die wordt gebruikt om vloeibaar gas en andere brandbare stoffen vanaf schepen over te laden naar de fabriek. Na de eerste klap volgden nog enkele andere ontploffingen.

De zwarte rookpluim is van grote afstand zichtbaar. Volgens het bedrijf is er vooralsnog geen sprake van gezondheidsrisico’s voor de mensen in de omgeving. Wel zijn veertien centrales in de omgeving uit voorzorg stilgelegd. De politie heeft inwoners van Ludwigshafen opgeroepen binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. Inwoners van Mannheim, aan de andere kant van de Rijn, kregen hetzelfde advies.

In de Noordhaven recyclet BASF onder meer vloeibaar gas. Het bedrijf is begonnen met het overslaan van andere brandbare stoffen die liggen opgeslagen in de buurt van de brandende installaties.