EU verdubbelt financiële steun Tunesië

De Europese Unie stuurt extra geld aan Tunesië om economische groei te stimuleren en corruptie te bestrijden.

Archiefbeeld van de Europese Commissie.
Archiefbeeld van de Europese Commissie. FREDERICK FLORIN /AFP

De Europese Unie is akkoord gegaan met een verdubbeling van de financiële steun aan Tunesië. In 2017 zal daarmee 300 miljoen euro naar het Noord-Afrikaanse land gaan. Dat meldt persbureau AFP.

Het beschikbaar gestelde bedrag is volgens de Europese Commissie bedoeld voor het doorvoeren van bureaucratische hervormingen, het tegengaan van corruptie en het creëren van een gunstig investeringsklimaat.

Tunesië is na de Arabische Lente in 2011 een van de weinige democratische landen in de regio. De protesten in het land waar de Arabische Lente begon hebben geleid tot de val van het regime van president Zine el Abidine Ben Ali.

Het land wordt momenteel geplaagd door een trage economische groei en een hoge werkloosheid. In 2015 en 2016 werd die ontwikkeling versterkt door een serie bloedige aanslagen die ervoor zorgde dat het toerisme, een belangrijke sector in het land, in een vrije val raakte.

Lees ook: Aanslagen raken de Tunesische toeristensector.

Eind juli moest de Tunesische premier Habib Essid aftreden omdat hij de noodzakelijke economische hervormingen niet kon doorvoeren.