Duitsland

Vermisten en gewonden bij explosie chemiconcernt BASF in Ludwigshafen

Bij een explosie in een fabriek van chemieconcern BASF zijn maandag in het Duitse Ludwigshafen meerdere gewonden gevallen. Ook zouden mensen worden vermist. Over de toedracht van de explosie is niets bekendgemaakt. Na de ontploffing is een grote brand uitgebroken. De explosie vond plaats bij een installatie die wordt gebruikt om vloeibaar gas en andere brandbare stoffen vanaf schepen aan de Rijnkade over te laden naar de fabriek. Na de eerste klap volgden nog enkele andere ontploffingen. Het was maandag lang onduidelijk of er schadelijke stoffen zijn vrijgekomen bij de rook. De politie heeft inwoners van Ludwigshafen opgeroepen binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. Inwoners van Mannheim, aan de andere kant van de Rijn, kregen hetzelfde advies. In de Noordhaven recyclet BASF onder meer vloeibaar gas. Het bedrijf is begonnen met het overslaan van andere brandbare stoffen die liggen opgeslagen in de buurt van de brandende installaties. (NRC)