De affaire van Mitterrand

‘Ik zal van je blijven houden tot ik er niet meer ben” en „O, het verlangen naar je armen, naar je wezen, naar het vuur en de golven, naar de schreeuw die ons op de grens van een andere wereld doet belanden.”

De meer dan 1.200 liefdesbrieven van de voormalige Franse president François Mitterrand aan zijn bijna dertig jaar jongere geliefde Anne Pingeot, waar voorgaande regels uit komen, zijn als het boek Lettres à Anne, 1962-1995 bij uitgeverij Gallimard verschenen. schreef een commentator van de krant Les Echos.

De linkse politicus Mitterrand (1916-1996), president van 1981-1995, heeft zijn affaire met Pingeot altijd geheimgehouden. Hij ontmoette haar in 1962 op het strand, toen hij 46 was en getrouwd met Danielle Mitterrand, met wie hij twee zoons had. Zij zijn nooit gescheiden.

Anne Pingeot was 19 toen ze Mitterrand ontmoette, dochter van gegoede familie. In 1974 kreeg ze samen met Mitterrand een dochter, Mazarine. Hun relatie bleef geheim, tot in 1994 voor het eerst foto’s van Mitterrand en zijn minnares verschenen.

Pingeot, die bij Mitterrands begrafenis was, heeft ingestemd met publicatie op voorwaarde dat zij niet in de openbaarheid hoeft te treden, aldus de BBC.