Reportage

Clement H. werd volledig afgetuigd achtergelaten

Criminaliteit Zat No Surrender-leider Klaas Otto achter de zware mishandeling?

Motoren van No Surrender in Bergen op Zoom, tijdens de begrafenis van een prominent lid.
Motoren van No Surrender in Bergen op Zoom, tijdens de begrafenis van een prominent lid. Foto Chris van Klinken / Pix4Profs

In de bezoekersruimte van de gevangenis komt een kale man aangelopen met getatoeëerde nek. Klein van stuk, reusachtige schouders, gehavend gezicht. „Ik ben nog aan het revalideren”, verklaart Clement H. zijn manke loopje.

Voormalig No Surrender-lid Clement H. (41) is zeker geen lieve jongen. Hij zit vast omdat hij zijn ex-vriendin zou hebben mishandeld en een wapen bij hem thuis is gevonden. Woensdag beslist de Rotterdamse rechtbank in zijn zaak. Zijn strafblad telt al meerdere velletjes.

Maar Clement H. is óók slachtoffer: hij is mishandeld door vier clubgenoten van No Surrender, zegt hij. De politie heeft de zaak in onderzoek. Ex-leider van No Surrender Klaas Otto is in beeld als mogelijke opdrachtgever van de mishandeling.

Clement H. heeft ingestemd met een interview, omdat hij vindt dat de politie zijn mishandeling niet voortvarend genoeg oppakt. „Ik zit vast, terwijl degenen die mij zo goed als dood sloegen nog steeds gezellig buiten lopen. Justitie doet er niks mee.”

Dat een voormalig motorclublid naar buiten treedt, is uitzonderlijk. Voor (ex-)leden geldt de omerta, de zwijgplicht. H. wil zich daar niet aan houden. „Ik heb No Surrender genoeg kansen gegeven, maar ze blijven onzinverhalen over mij vertellen. Daarom wil ik nu zelf vertellen hoe het is gegaan.”

Verbrijzelde kaak

Dit is zijn verhaal: In mei dit jaar is Clement H. bij de begrafenis van een prominent No Surrender-lid. Na afloop wordt hij gevraagd in te stappen in een BMW. Hij moet op de achterbank zitten, tussen twee kopstukken van No Surrender in. „Waar gaan we heen?” vraagt hij. Niemand antwoordt. De auto rijdt het bos in. Op een stille plek moet H. uitstappen en wordt hij beetgepakt. „Zonder maar één vraag te stellen werd ik zo goed als doodgeslagen.” Met een verbrijzelde kaak, een gebroken been en talloze bloeduitstortingen laten de mannen hem achter in het bos.

H. is op dat moment ruim een jaar lid van No Surrender. Hiervoor leidde hij een andere Nederlandse motorclub, Rebels MC, maar in 2015 stapt hij over naar het Rotterdamse ‘chapter’ van No Surrender. Kort na zijn overstap ontstaat binnen de afdeling ruzie over geld, vertelt H. Volgens hem komt dit omdat de landelijke afdeling van No Surrender kosten maakt waar de Rotterdamse afdeling voor moet opdraaien.

De Rotterdammers, onder leiding van captain Bas ter H., willen de club verlaten. Het wordt niet geaccepteerd door het landelijke bestuur van No Surrender. „Toen begon het gezeik”, zegt H.

Er komt een nieuwe afdeling in Rotterdam, met een nieuwe captain, waar H. zich bij dient aan te sluiten. Hij wordt verantwoordelijk gemaakt voor de beveiliging. Als H. een avond zijn telefoon niet opneemt, terwijl een clublid gevaar loopt, volgt een nieuw conflict. De clubleiding vindt dat hij niet onbereikbaar had mogen zijn, en zet hem een rang terug.

H. is het daar niet mee eens: hij had zich van tevoren netjes afgemeld. Uit onvrede besluit hij de club te verlaten en levert zijn motorjack in. Enkele dagen later krijgt hij een No Surrender-captain op bezoek die zegt dat hij de club niet mag verlaten. „Ik moest tegen mijn zin in weer lid worden.”

Verzonnen verhaal

Een maand later, het is dan mei 2016, moet H. naar Bergen op Zoom komen voor de begrafenis van de clubgenoot, waarna hij in het bos wordt mishandeld. De vier daders komen vervolgens langs in het ziekenhuis, vertelt hij. Ze dwingen hem op Facebook te schrijven dat hij een motorongeluk heeft gehad. Als de politie H. zijn motor later aantreft bij een huiszoeking, blijken er remsporen op te zitten. Vermoed wordt dat No Surrender-leden de motor achter een auto hebben aangesleept om een ongeluk in scene te zetten.

De politie onderzoekt of de mishandeling in opdracht van ex-No Surrender-leider Klaas Otto gebeurde. Clement H. en voormalig captain Bas ter H. worden namelijk door clubgenoten beschuldigd van het stelen van een partij drugs die, zo denkt de politie, toebehoorde aan Otto. Clement H. ontkent dat hij drugs heeft gestolen: het verhaal zou verzonnen zijn door clubleden waarmee hij ruzie had.

Zijn mishandeling maakt vooralsnog geen deel uit van het proces dat momenteel tegen Otto wordt gevoerd. De motorbendeleider wordt onder meer witwassen, afpersing en brandstichting ten laste gelegd.

In een reactie zegt Otto’s advocaat Louis de Leon: „Ik weet dat dit verhaal de ronde doet, net als vele andere verhalen. Maar mijn cliënt heeft hier niets mee te maken. Het is wel erg gemakkelijk om hem verantwoordelijk te stellen voor alle excessen die in verband gebracht kunnen worden met No Surrender.”

Eigen regels

Zelf weet Clement H. niet of Otto achter zijn mishandeling zit. Toen hij het de motorleider recht op de man af vroeg, ontkende hij. Voor Clement staat één ding vast: bij No Surrender zien ze hem nooit meer terug. „Ik zeg niet dat alle leden slecht zijn, maar als club gaat No Surrender helemaal nergens meer over. Iedereen praat achter elkaars rug om. En ze houden zich niet eens aan hun eigen regels.”

Zoals de regel dat volwaardige clubleden (full members) een motorrijbewijs moeten hebben. Clement H.: „De president en vice-president van het chapter Rotterdam hebben niet eens een motorrijbewijs. Waarom noem je jezelf dan een motorclub?”