VS onderzoeken mogelijke derde raketaanval vanuit Jemen

Eerder deze week was de Amerikaanse marine in de Rode Zee al twee keer het doelwit van een raketaanval uit Jemen.

De USS Mason, een van de marineschepen van de VS die voor de kust van Jemen ligt. Het schip was deze week twee keer het doelwit van raketaanvallen uit Jemen.
De USS Mason, een van de marineschepen van de VS die voor de kust van Jemen ligt. Het schip was deze week twee keer het doelwit van raketaanvallen uit Jemen. Foto Reuters

De Verenigde Staten zijn een onderzoek begonnen naar wat lijkt op een raketaanval vanuit Jemen op een Amerikaanse marineschip zondagochtend. Eerder deze week was de Amerikaanse marine in de Rode Zee al twee keer het doelwit van een raketaanval uit Jemen. In reactie daarop bombardeerden de VS radarinstallaties in door Houthi-rebellen gecontroleerd gebied.

“Het lijkt erop dat de Mason (een schip van de Amerikaanse marine, red) in de Rode Zee opnieuw het doelwit is geweest van een aanval”, zei de Amerikaanse admiraal John Richardson bij een scheepsdoop in Baltimore, volgens Reuters. De aanval zou met kruisraketten zijn uitgevoerd, vanuit een Jemenitische kustplaats. Later zei een woordvoerder van de Amerikaanse marine tegenover AP dat nog onderzocht wordt wat de ware toedracht is van de mogelijke aanval zondagnacht.

Raketten op de radar

Een anonieme legerfunctionaris zei tegen AP dat meerdere opvarenden van het schip zondagnacht verschillende raketten waarnamen op de radar. Er vielen geen gewonden, het schip werd niet geraakt. Als het klopt dat het een raketaanval vanuit Jemen betrof, is het de derde in een week tijd. Woensdag werd de USS Mason bestookt door raketten vanuit Jemen, de zondag daarvoor ook. Bij beide gevallen misten de raketten doel en raakte niemand gewond.

Na de aanval op woensdag vermoedden Amerikaanse militairen dat de raketten werden afgevuurd vanuit het gebied dat wordt gecontroleerd door Houthi-rebellen. In reactie daarop voerde de VS donderdag een tegenaanval uit. Het Amerikaanse leger vuurde daarbij kruisraketten af op door Houthi-rebellen gecontroleerd gebied in Jemen.

Voor eerst directe actie VS

Volgens de VS richtte deze aanval zich op drie plekken aan de kust waar radarinstallaties gevestigd zijn. Het Pentagon zegt dat de aanval zich uitsluitend richtte op de radars, die in een afgelegen gebied zouden liggen, waardoor het risico op burgerslachtoffers laag zou zijn. Het was voor het eerst dat de VS directe actie ondernamen tegen de Houthi-rebellen in Jemen.

De burgeroorlog in Jemen is sinds 2014 aan de gang. De Houthi-rebellen kwamen in 2011 in opstand tegen het regime van president Hadi, wat in 2014 omsloeg in een burgeroorlog. De Jemenitische regering wordt gesteund door Saoedie-Arabië. De VS steunen de Saoedische coalitie met inlichtingen en wapens.