Twintig arrestaties op verkiezingsdag Montenegro

De Montenegrijnse politie arresteerde twintig Serviërs die aanslagen zouden hebben gepland.

De Montenegrijnse politie met twee verdachten die zaterdagnacht werden gearresteerd.
De Montenegrijnse politie met twee verdachten die zaterdagnacht werden gearresteerd. Foto: Stevo Vasiljevic / Reuters

De Montenegrijnse politie heeft zaterdagnacht twintig personen gearresteerd die aanslagen zouden hebben gepland tijdens de parlementsverkiezingen zondag in Montenegro. Naast het aanvallen van overheids- en politiegebouwen, zou de groep ook de Montenegrijnse premier Milo Djukanovic hebben willen ontvoeren, meldt persbureau AP.

Volgens een politiedirecteur in Montenegro was de groep afkomstig uit buurland Servië. De arrestanten zouden van plan zijn geweest “automatische wapens op te pakken” en aanslagen te plegen op staatsinstituties. De groep wordt verdacht van het vormen van een “criminele organisatie en terrorisme”. Eén van hen zou op de vlucht zijn geslagen.

Servië: arrestaties op verkiezingsdag geen toeval

De Servische premier Aleksandar Vucic werd door Montenegro geïnformeerd over de arrestaties en reageerde argwanend. Volgens de premier hebben Montenegrijnse autoriteiten geen informatie over de arrestanten. Tegenover AP zegt hij:

“De dag waarop dit gebeurt is eigenaardig, dat is alles wat ik er nu over zeg.”

Vucic zal maandag, na de verkiezingen in Montenegro, verder ingaan op de arrestaties.

Verkiezingen Montenegro

Voorafgaand aan de parlementsverkiezingen van zondag in Montenegro werd er gevreesd voor gewelddadige protesten in hoofdstad Podgorica, tussen aanhangers van de regering en de oppositie. Die zijn het niet eens over de te varen politieke koers: die richting het Westen, zoals de regering wil, of die richting de oude bondgenoot Rusland en Servië, zoals enkele oppositiepartijen voorstaan. Ook een mogelijk lidmaatschap van de NAVO, zoals de regering graag wil, speelt hierbij een rol.

De premier van Montenegro, Milo Djukanovic, gaat ervan uit dat hij de parlementsverkiezingen opnieuw wint:

“Mijn verwachting is dat Montenegro, na deze verkiezingen, gestaag zal doorgaan met zijn Europese- en Euro-Atlantische doelen.”

Wanneer Djukanovic wordt verkozen zou hij aan een vijfde termijn beginnen als premier van Montenegro. Ook was hij tussen 1998 en 2002 president van de toenmalige deelrepubliek.