Tweetal zwaar mishandeld in Amsterdam ‘om geaardheid’

De slachtoffers zijn 52 en 55 jaar oud. Eén van hen werd meerdere keren in het gezicht getrapt.

Eén van de slachtoffers wordt na het incident afgevoerd per ambulance.
Eén van de slachtoffers wordt na het incident afgevoerd per ambulance. Foto: Facebook politie Amsterdam

In Amsterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag twee mannen in elkaar geslagen. Volgens de politie Amsterdam zijn er sterke aanwijzingen dat het gaat om “homogerelateerd geweld”.

De slachtoffers, 52 en 55 jaar oud en afkomstig uit Amsterdam, bevonden zich rond 02.00 uur achter het centraal station aan de De Ruyterkade, waar de pont naar stadsdeel Noord vertrekt. Ze kregen een discussie met twee mannen - volgens de politie twee “lichtgetinte mannen” van rond de twintig jaar oud. Volgens getuigen werden de slachtoffers uitgescholden vanwege hun geaardheid. Vervolgens werden zij zwaar mishandeld. Eén van de slachtoffers viel na enkele klappen op de grond en kreeg daarna meerdere trappen in zijn gezicht.

De daders gingen op de vlucht nadat omstanders de slachtoffers te hulp kwamen. Ze reden weg op een scooter, waarvan het kenteken bekend is bij de politie. Ook zijn er door getuigen foto’s gemaakt van de daders. De politie riep de daders in een Facebook-bericht op zich te melden.

De recherche is een onderzoek gestart naar de zaak. De slachtoffers hebben nog geen aangifte gedaan, maar zullen dit naar verwachting doen na behandeling in het ziekenhuis, zo laat de politie weten.

De Ruyterkade, achter het centraal station van Amsterdam. De tekst loopt door na de kaart:

Antihomofolders verspreid in Amsterdam

De Amsterdamse politie is ook een onderzoek gestart naar aanleiding van de verspreiding van antihomofolders in stadsdelen West en Nieuw-West. De folders werden bij buurtbewoners in de brievenbus gedaan. De folders openen met de zin: “Volgens het jodendom, christendom en de islam is homoseksualiteit verboden.” Vervolgens worden enkele zinnen uit de heilige boeken van de religies geciteerd. Verder wordt onder meer gesteld dat het zelfmoordpercentage onder homoseksuelen “meer dan 200 procent” is.

Er zijn volgens de politie tot nu toe meer dan twintig meldingen van het verspreiden van de folders binnengekomen.

Tweede Kamerlid voor de PvdA Ahmed Marcouch riep op Twitter op om aangifte te doen: