Sagan prolongeert wereldtitel in Qatar

Hij won in de sprint voor Mark Cavendish en Tom Boonen. Vorig jaar veroverde de Slowaak de wereldtitel in de VS.

Peter Sagan komt in Doha als eerste over de streep.
Peter Sagan komt in Doha als eerste over de streep. Foto Karim Jaafar / AFP

Peter Sagan (26) mag zijn regenboogtrui nog zeker een jaar langer blijven dragen. In Doha sprintte de Slowaak na een loodzwaar WK opnieuw naar de wereldtitel op de weg, voor de Brit Mark Cavendish en de Belg Tom Boonen.

De Nederlanders hielden lang uitzicht op een goede klassering. In de eerste groep zaten Niki Terpstra en Tom Leezer. Na een uitval met nog 2,5 kilometer te gaan, werd Leezer pas op 300 meter van de streep ingelopen.

Twitter avatar sporza_koers Sporza Wielrennen De top 10: 1. Sagan 2. Cavendish 3. Boonen 4. Matthews 5. Nizzolo 6. Hagen 7. Kristoff 8. Bonnet 9. Terpstra 10. Van Avermaet #UCIDoha2016

Sagans prestatie is opmerkelijk. De laatste renner die twee keer achter elkaar wereldkampioen werd was de Italiaan Paolo Bettini, die in 2006 en 2007 won. Sagan won dit jaar ook de eerste Europese titel bij de profs.

Lees ook het verslag van de vrouwenwedstrijd van zaterdag: Kirsten Wild pakt zilver in wegwedstrijd WK wielrennen

Waaiers en warmte

De wedstrijd kende in het begin nog een klassiek WK-verloop: een groepje onbetekenende renners uit tweederangs wielerlanden mocht een minuten grote voorsprong nemen. Anders dan in andere jaren ontbrandde de koers in het peloton al toen er nog 175 kilometer te rijden was, met een spectaculair kijkspel tot gevolg.

Voordat er werd afgesloten met zeven ronden van ruim 15 kilometer in Doha, was er een lus van 150 kilometer in open woestijnvlaktes. Na het keerpunt op de helft van de lus werden de wind en warmte in de gelegenheid gesteld om de scherprechters van dienst te worden. De wind draaide van op kop naar schuin in de rug en het peloton viel in vele waaiers uiteen.

In de eerste waaier van zo’n 25 man zaten de meeste grote favorieten: sprinters Cavendish (VK), Kristoff (Noorwegen), Matthews (Australië) en Viviani (Italië), en klassiekerspecialisten Boonen (België), Van Avermaet (België), Boasson Hagen (Noorwegen) en Sagan (Slowakije). Voor Nederland zaten kopman Niki Terpstra en adjudant Tom Leezer erbij.

De enigen die de slag echt gemist hadden waren de Duitsers, die met liefst drie topsprinters naar Qatar waren afgereisd. Greipel, Kittel en Degenkolb zaten allemaal in de tweede groep.

The Pearl

Toen met nog 105 kilometer te rijden het plaatselijke circuit op het kunstmatig aangelegde eiland The Pearl werd bereikt, was duidelijk dat de wereldkampioen uit de eerste groep zou komen. De voorsprong was toen een ruime minuut op groep 2 en die werd alleen maar groter.

Het best vertegenwoordigd in de kopgroep waren de Belgen, met zes man. Zij leken met Boonen en Van Avermaet te gaan voor een groepssprint en namen samen met de Italianen - vier man in de voorhoede - de koers in handen.

Hun hoge tempo ontnam de niet-sprinters tot de laatste ronde de lust een poging te wagen zich uit de Belgisch-Italiaanse houdgreep te werken. Op 5 kilometer van de streep was het dan toch Niki Terpstra die aanzette, maar hij kreeg gelijk Van Avermaet in zijn wiel en staakte z’n aanval.

Op 2,5 kilometer was het die andere Nederlander in de kopgroep, Tom Leezer, die aanging. Hij wist wel een gaatje te slaan, maar met nog 300 meter te gaan denderden de sprinters over hem heen. Peter Sagan toonde daarin aan over de meeste inhoud te beschikken en versloeg pure sprinter Mark Cavendish en Tom Boonen.