Rebellen veroveren symbolisch stadje Dabiq op IS

Het stadje zou volgens IS de plek zijn van een eindstrijd tussen christenen en moslims.

Strijders van het Syrische Vrije Leger zaterdag tijdens de strijd om Dabiq
Strijders van het Syrische Vrije Leger zaterdag tijdens de strijd om Dabiq Nazeer al-Khatib/AFP

Syrische rebellen hebben met steun van Turkije het Syrische stadje Dabiq veroverd op IS. Dat melden Reuters en AP op basis van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en verschillende rebellenleiders. De troepen van IS zouden zich na de aanval al snel hebben teruggetrokken.

De Syrische rebellen kregen bij hun grondoffensief steun van Turkse tanks en gevechtsvliegtuigen. Hoewel Dabiq, vlakbij de grens met Turkije, een klein stadje is, is de overwinning symbolisch van grote waarde. Op basis van een oude islamitische profetie ziet IS Dabiq als een mythische plek waar de laatste strijd tussen christenen en moslims zou plaatsvinden. Na een overwinning voor die laatste groep zou het einde der tijden aanbreken. De ‘glossy’ van IS draagt de naam van het plaatsje.

Lees meer over de ‘glossy’ van IS: Met dit blad lokt IS strijders naar het kalifaat

Omringd
De aanval werd zaterdag ingezet en werd voorafgegaan door hevige bombardementen. Dabiq al enige tijd bijna omringd door rebellen, die steeds meer gebied in de omgeving veroverden. Ook het nabijgelegen stadje Soran zou zijn ingenomen.

Inmiddels is er ook sprake van voorbereidingen op een groot offensief bij Mosul. Na een lange strijd zijn het Iraakse leger en Koerdische Peshmerga-strijders dicht bij het bolwerk van IS gekomen. Vrijdag meldden zich volgens persbureau AP al veel Iraakse eenheden aan het front. Ze zouden zich nu voorbereiden op een grote militaire operatie. De Iraakse regering meldde zondagmiddag dat het folders boven Mosul had gedropt met instructies aan de bevolking.