Pro-EU column Boris Johnson aan het licht

Brexit Ver voor het Brexit-referendum schreef Boris Johnson, de huidige minister van Buitenlandse Zaken, een gepassioneerd betoog tegen een Brexit. De inhoud van zijn column ligt nu op straat.

Justin Tallis/Reuters

„Sluit uw ogen. Houd uw adem in. Denk aan Groot-Brittannië. Denk aan de rest van de EU. Denk aan de verlangens van uw kinderen en kleinkinderen om te wonen en werken in andere Europese landen: om daar dingen te verkopen; om daar vriendschappen te sluiten en misschien zelfs een partner te vinden.

„Vraag uzelf: ondanks alle tekortkomingen en teleurstellingen van deze onderneming – wilt u echt dat Groot-Brittannië zichzelf terugtrekt uit de EU?”

Dit gloedvolle betoog is geschreven door niemand minder dan Boris Johnson, de conservatieve politicus die uitgroeide tot een boegbeeld van de Leave-campagne. In de column, die nooit verscheen, waarschuwde Johnson dat een vertrek gevaarlijk zou zijn voor de Britse economie. Hij pende de column ruim voordat Britse kiezers hun stem uitbrachten in het referendum op 23 juni.

Column vóór en column tegen

The Sunday Telegraph bracht de column dit weekend als nieuws. Dat Johnson de column had geschreven was al bekend. Nu ligt ook de inhoud op straat.

Johnson zegt dat hij het stuk schreef toen hij zijn standpunt aan het bepalen was. Hij zegt één column te hebben geschreven waarin hij voorstander van uittreding was en één waarin hij blijven verdedigde. De argumenten om te vertrekken waren veel krachtiger, zegt Johnson nu. Tot die conclusie kwam hij, aldus de huidige minister van Buitenlandse Zaken, toen hij de twee stukken vergeleek.

In het Verenigd Koninkrijk wordt getwijfeld aan de oprechtheid van Johnson. Het wordt hem verweten dat hij het Brexit-referendum vooral wilde gebruiken om zijn eigen carrière te helpen en zijn naamsbekendheid en populariteit te vergroten.