Montenegro

Politie arresteert twintig mensen en ‘verijdelt’ aanslagen tijdens verkiezingen

De Montenegrijnse politie heeft zaterdagnacht twintig personen gearresteerd die aanslagen zouden hebben gepland tijdens de parlementsverkiezingen zondag in Montenegro. Naast het aanvallen van overheids- en politiegebouwen, zou de groep ook de Montenegrijnse premier Djukanovic hebben willen ontvoeren. Volgens een politiechef in Montenegro was de groep afkomstig uit buurland Servië. De Servische premier Vucic werd door Montenegro geïnformeerd over de arrestaties en reageerde argwanend. Volgens de premier hebben Montenegrijnse autoriteiten geen informatie over de arrestanten. „De dag waarop dit gebeurt is eigenaardig, dat is alles wat ik er nu over zeg.” Vucic zal maandag, na de verkiezingen, verder ingaan op de arrestaties. Voorafgaand aan de verkiezingen werd er gevreesd voor gewelddadige protesten tussen aanhangers van de regering en de oppositie. Die zijn het niet eens over de te varen politieke koers: richting het Westen, zoals de regering wil, of richting de oude bondgenoot Rusland en Servië, zoals oppositiepartijen voorstaan. (AP)