Hollande zwaar onder vuur om interviewboek

Frankrijk

Het boek was bedoeld als een poging tot transparantie. Maar Hollande krijgt nu van alle kanten kritiek om zijn ongekende openhartigheid.

In het boek noemt
In het boek noemt Foto AFP

De titel van het vorige week verschenen interviewboek, had niet beter gekozen kunnen zijn: Un président ne devrait pas dire ça (een president zou dat niet moeten zeggen). Wat François Hollande bedoeld had als een poging tot transparantie, komt nu als een boemerang terug: hij ligt zwaar onder vuur vanwege zijn ongekende openhartigheid.

Vrijdag ging Hollande diep door het stof toen hij in een open brief aan de rechterlijke macht uitlegde dat de uitspraken in het boek niet zo bedoeld waren. De Franse justitie is een „laffe institutie” want „al die procureurs, al die hoge rechters verschuilen zich (…) ze houden niet van het politieke bedrijf”, had hij gezegd. Als zelfs de president al geen vertrouwen meer in de rechtspraak heeft, is sprake van een „institutioneel probleem”, reageerden de rechters. In zijn excuusbrief schrijft Hollande dat die uitspraak „geen verband heeft met mijn werkelijke gedachten”.

Lees ook: Hollande wil Poetins kathedraal niet openen

Maar dat heeft de storm niet kunnen temperen. In het boek, waarin hij aan de vooravond van de verkiezingen de balans wilde opmaken, heeft hij meer mensen beledigd. Voetballers van Les Bleus bijvoorbeeld. Die zouden hun „hersens moeten trainen”, zegt hij. Tot verontwaardiging van een deel van zijn achterban zegt hij dat er „te veel immigratie” in Frankrijk is en dat de republiek een „probleem met de islam” heeft. Zijn voorganger Sarkozy noemt hij een „kleine De Gaulle” voor wie alles om geld draait. En in Athene is men geschrokken van Hollandes onthulling dat in 2015, daags na het Griekse referendum, de Russische president Poetin Hollande vertelde dat de Griekse regering hem gevraagd had drachmes (de oude Griekse munt) te drukken.

Weinig mensen twijfelen eraan dat Hollande, ondanks zijn geringe populariteit, volgend jaar weer kandidaat is voor het presidentschap. In weekblad L’Obs zegt hij deze week „klaar” te zijn. Maar „hij heeft het zich wel moeilijk gemaakt” met deze ontboezemingen, vindt voorzitter Jean-Christophe Cambadélis van Hollandes Parti Socialiste. Ook andere politieke vrienden lieten hem vallen. „De opdracht tot zwijgzaamheid maakt deel uit van zijn functie”, zei parlementsvoorzitter Claude Bartolone.