Opinie

Gespreksstof: de week waarin de campagne harder en onaangenamer werd dan ooit

Foto Lucy Nicholson/Reuters

Met nog een kleine vier weken te gaan tot 8 november, is de strijd om het presidentschap in Amerika harder en onaangenamer dan ooit. Een filmpje uit 2005 waarin Donald Trump opschept over zijn omgang met vrouwen was het begin van een bizarre week, die de Republikeinse partij in een diepe crisis stortte.

Waarom is juist deze opname de druppel, vroeg Amerika-redacteur Maartje Somers zich af. Het antwoord: tot nu toe waren het mensen die verhalen vertelden óver Trump, deze keer was het Trump zélf die op heterdaad betrapt werd.

Na de vulgaire opschepperij van presidentskandidaat Trump deelden duizenden vrouwen via sociale media hun ervaringen met seksueel geweld. Onze verslaggever Emilie van Outeren schreef er een stevig stuk over.

Het debat tussen Trump en Hillary Clinton, afgelopen weekend, stond daarmee deels in het teken van de uitspraken van Trump. Die had op zijn beurt enkele vrouwen opgetrommeld die zeiden door Bill Clinton te zijn aangerand. Het werd daardoor een duister debat, ongekend in de moderne Amerikaanse geschiedenis, schreef correspondent Guus Valk.

Grappige terzijde in deze zaak was het briljante filmpje van Lucky TV’s Sander van de Pavert, dat deze week de hele wereld over ging. Hij zette debatfragmenten op muziek, en creëerde een surrealistisch duet tussen de twee kemphanen.

Door de ophef over Trumps seksisme sneeuwde een onthulling van Wikileaks over Hillary Clinton enigszins onder. Zij blijkt bij goedbetaalde en besloten optredens voor banken als Goldman Sachs en Morgan Stanley veel mildere uitspraken te doen over de financiële sector dan in publieke optredens. Koren op de molen van de mensen die al jaren een felle campagne voeren tegen de Democratische kandidate.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.