Frêle technicus Sinkgraven kleunt nu achterin

Eredivisie Opvallender dan de 2-0 zege van Ajax op een zwak ADO was de nieuwe positie van middenvelder Daley Sinkgraven: linksback.

Foto ANP Pro Shots

Het was de dag voor het bekerduel met Willem II – „een dinsdag denk ik” zegt Daley Sinkgraven – dat Peter Bosz de carrière bij Ajax van een uitgerangeerde miljoenenaankoop nieuw leven inblies. Dinsdag 20 september 2016, om precies te zijn, werd de middenvelder Sinkgraven opnieuw uitgevonden. Noem het omgeschoold, opnieuw gedefinieerd. Hij werd linksback.

Bosz nam er de tijd voor, legde uit hoe dat ging bij illustere vleugelverdedigers uit het Ajax-verleden. Hij wilde niet dat Sinkgraven dacht dat hij gedegradeerd werd tot duizend-dingendoekje. Michael Reiziger werd aangehaald, door Louis van Gaal in de glorieuze jaren negentig ‘naar achteren’ gehaald en tot rechtsback gemaakt. De rest is geschiedenis.

Of het een definitieve wending is in het voetballeven van Sinkgraven? Wie weet. Maar toen Bosz zei dat de trainersstaf in de linkshalf een linksback zag, keek Sinkgraven wel even raar op. Doorgebroken bij Heerenveen als linkshalf, of nummer tien. Nu dit, linksback. Hij ziet het zelf als een kans. „Die grijp ik. Ik was altijd al wel fel op de bal, kort op de man. Denk dat ze dat gezien hebben en dachten: laat het hem maar eens proberen linksachter.”

Tegen een teleurstellend ADO Den Haag kwam Ajax zondag geen moment in de problemen. Het publiek in het Kyocera-stadion werd vooraf opgezweept door de beats die DJ Darkraver vanaf een hoogwerker over de tribune Midden-Noord liet rollen, maar de ploeg van ADO brak op het veld direct met die intensiteit.

Pover ADO

Pover ADO, feitelijk kansloos. 2-0 voor Ajax, doelpunten van Davy Klaassen en Bertrand Traoré. Met Sinkgraven voor de vijfde keer in zijn leven als linksback. Alsof hij nooit anders heeft gedaan.

Lees ook: Feyenoord en Ajax lopen na winst uit op PSV

Bosz keek na afloop wat geërgerd toen hem gevraagd werd of hij Sinkgraven ook tegen een topploeg als linksback zou durven opstellen, bijvoorbeeld in de Klassieker tegen Feyenoord volgende week. „Als ik daaraan zou twijfelen, zou ik hem nu tegen ADO ook niet opstellen. Wij moeten presteren, winnen, altijd. Hij heeft het voorbeeldig gedaan, en ik kan je nieuws vertellen: elke voetballer maakt fouten. Dat gaat hij ook meemaken.”

Zou Bosz zich ooit anders dan lovend uitlaten over deze – zijn eigen – managementbeslissing? Kun je je afvragen. Maar de nieuwe Ajax-coach is na alweer zijn negende overwinning op rij (in alle competities) de man met het gelijk aan zijn zijde. Hij kreeg als subsidiaire doelstelling, ondergeschikt aan kampioen worden, de taak attractiviteit in het spel van Ajax te brengen na het meer prozaïsche tijdperk onder Frank de Boer. En Bosz slaagt er in ieder geval in zoveel mogelijk fijnbesnaarde voetballers op het veld te zetten, wat dan ten koste gaat van Dijks, Nemanja Gudelj, Kenny Tete – de krachtmensen op wie De Boer zich verliet.

En zelfs voor Sinkgraven is nu plek gemaakt. Sinkgraven, sierlijke speler met die steekpass, over wiens ‘prachtig linkerpootje’ zijn oud-trainer Dwight Lodeweges lyrisch kon worden. Zijn catastrofale moment in de rijping als linkshalf bij Ajax was een moment van onoplettendheid in de voorronde van de Champions League. Uitgeschakeld door Rapid Wien, waarna hij onder De Boer eigenlijk nooit meer op het middenveld heeft gespeeld. Zo kleeft aan Sinkgraven rampspoed, naast een prijskaartje van 7 miljoen euro.

Maar ook de 21-jarige zoon van oud-prof Harry Sinkgraven kan dus vuile handjes maken. Hij oogt als een frêle technicus, is dat ook, maar kleunt waar nodig en benut zijn talent voor positionering nu om de pass eruit te halen en te voorkomen dat de rechtsbuiten überhaupt aan de bal komt. Een van Sinkgravens wapenfeiten tegen ADO was een onderschepte pass in de opmaat naar de 2-0.

Succesbeleving van een back

En het was hemzelf in de wedstrijd niet eens zozeer opgevallen dat zijn directe tegenstander Ruben Schaken en daarna ook de naar rechtsbuiten verplaatste Sheraldo Becker gewisseld werden, vlak voordat Sinkgraven ook zelf in de dug-out plaats nam. Het moet nog groeien, die succesbeleving die bij een back hoort. „Het is dat je het nu zo zegt. Maar ik ben daar nog niet zo mee bezig.”

Kijk naar Feyenoorder Rick Karsdorp: rechtsachter nu al van Oranje, maar pas op die positie gekomen na een interventie van toenmalig coach Fred Rutten die in de aanvallende middenvelder uit de Feyenoord-jeugd een back zag. Bij Sinkgraven proef je dat hij zijn nieuwe positie nog niet omarmd heeft als definitieve carrièreswitch. „Ik moet zeggen dat het nu nog korte termijn is. Maar als het langer duurt, als ik het hele seizoen linksback blijf, kun je het wel een soort overstap noemen, denk ik.”