Filippijnen evacueren 12.500 mensen voor tyfoon Sarika

Tot nu toe zijn er twee doden gevallen door de storm

Een visser in Manila tijdens de storm. De grootste schade werd ten noorden van de stad aangericht.
Een visser in Manila tijdens de storm. De grootste schade werd ten noorden van de stad aangericht. Erik De Castro/REUTERS

Op de Filippijnen zijn 12.500 mensen geëvacueerd voor de tyfoon Sarika. De storm, die zondagochtend het noorden van de archipel bereikte, heeft tot nu toe twee doden veroorzaakt. Dat meldt persbureau AP op basis van gegevens van de Filippijnse autoriteiten.

De tyfoon van de derde categorie, met windvlagen tot 220 kilometer per uur, wordt gezien als mogelijk een van de zwaarste van het seizoen. Vrijdag viel er al de hoeveelheid regen die normaal in een maand valt. Er zijn zo’n 160 vluchten geannuleerd.

Schade
De tyfoon verloor op het eiland Luzon aan kracht, maar kan nog steeds heftige regen veroorzaken. De schade aan gewassen wordt volgens de autoriteiten geschat op 1,1 miljoen dollar. Verschillende gebieden zitten zonder stroom.

Tijdens het stormseizoen krijgen de Filippijnen gemiddeld met zo’n twintig stormen te maken. Een van de zwaarste tyfoons die ooit werd waargenomen was Haiyan in 2013. Op de Filippijnen vielen toen meer dan 6 duizend doden.