EK schaatsen onverwachts naar vernieuwde Thialf

Warschau krijgt de organisatie niet rond. Vervanger Zakopane ook niet.

Het nieuwe Thialf vanuit de lucht.
Het nieuwe Thialf vanuit de lucht. ANP/John Gundlach

Het EK schaatsen allround en sprint wordt in januari 2017 in Thialf gehouden. Die beslissing heeft de internationale schaatsbond ISU genomen nadat bleek dat Warschau de organisatie niet rond krijgt. De bond bracht het nieuws zondag naar buiten.

Oorspronkelijk zou de Poolse hoofdstad volgend jaar het EK organiseren, maar door problemen met de ijsbaan werd het evenement verplaatst naar een openluchtbaan in de Zuid-Poolse bergstad Zakopane. Ook daar bleek het echter niet te lukken met de organisatie, waarna Warschau een tweede poging waagde met een openluchtbaan. Toen dat recentelijk ook geen succes bleek, bood de KNSB aan om te hulp te schieten met het vernieuwde Thialf.

Daar zal het evenement nu van 6 tot en met 8 januari gehouden worden. Het is een van de eerste grote toernooien in het vernieuwde Thialf. De schaatshal werd de afgelopen twee jaar onder handen genomen. Onder andere de klimaatbeheersing is nu beter, wat ook moet zorgen voor betere ijskwaliteit.

Lees ook: Het nieuwe Thialf: niet platgebrand, wel anders

Het EK 2017 is het eerste dat in een nieuwe vorm gehouden zal worden. Afgelopen zomer besloot de ISU dat er voortaan in de jaren voor en na een Winterspelen een gecombineerd allround- en sprinttoernooi gehouden zal worden. In de andere jaren is er een EK voor de langere afstanden.

Topschaatser Sven Kramer vertelde donderdag nog aan de NOS dat hij uitzag naar het schaatsen in de openlucht in Warschau. Hij noemde het als een van de redenen voor zijn deelname en zei dat het goed is voor het schaatsen als er veel buiten geschaatst wordt.