Congo

Verkiezingen uitgesteld tot 2018, nieuw geweld verwacht

De presidentsverkiezingen in Congo zijn uitgesteld tot april 2018. Dat heeft de regering besloten. De grootste oppositiepartijen in het land hebben ontzet op het besluit gereageerd en hebben stakingen aangekondigd voor woensdag. De verkiezingen stonden eigenlijk gepland voor december, maar zijn onder president Joseph Kabila steeds uitgesteld. Kabila is aan de macht sinds de moord op zijn vader in 2001. Zijn tweede ambtstermijn loopt in december af en hij mag zich volgens de grondwet niet nog eens verkiesbaar stellen. Door steeds nieuwe verkiezingen tegen te houden, probeert Kabila toch aan de macht te blijven, stelt de oppositie. In september kwamen al ruim vijftig mensen om het leven bij protesten tegen Kabila. (Reuters)

    • Toon Beemsterboer