Congo stelt verkiezingen uit tot 2018

De grootste oppositiepartijen in het land hebben stakingen aangekondigd voor aanstaande woensdag.

Een uitgebrande auto in de Congolese stad Kinshasha, waar in september hevige protesten plaatsvonden tegen de huidige president Kabila.
Een uitgebrande auto in de Congolese stad Kinshasha, waar in september hevige protesten plaatsvonden tegen de huidige president Kabila. Foto AP.

De presidentsverkiezingen in de Democratische Republiek Congo zijn uitgesteld tot april 2018. Dat heeft de Congolese regeringscoalitie besloten in samenspraak met enkele andere kleine partijen, meldt Reuters. De grootste oppositiepartijen in het land hebben ontzet op het besluit gereageerd en hebben stakingen aangekondigd voor aanstaande woensdag.

De verkiezingen stonden eigenlijk gepland voor december, maar zijn onder de bekritiseerde president Joseph Kabila steeds uitgesteld. Kabila is aan de macht sinds de moord op zijn vader in 2001. Zijn tweede ambtstermijn loopt in december af en hij mag zich volgens de grondwet niet nog eens verkiesbaar stellen.

Grote onrust

Door steeds nieuwe verkiezingen tegen te houden, probeert hij toch aan de macht te blijven, stelt de Congolese oppositie. De hoogste rechter in Congo heeft eerder geoordeeld dat Kabila mag aanblijven tot er een opvolger is gekozen. In september zou de datum van de nieuwe verkiezingen bekendgemaakt worden.

Lees meer over de penibele situatie in Congo: President Joseph Kabila wil gewoon president blijven

Toen dit niet gebeurde, brak er grote onrust uit in het land. Bij een uit de hand gelopen demonstratie in hoofdstad Kinshasa kwamen drie politieagenten en veertien burgers om het leven. De oppositie sprak van vijftig burgerdoden.