Column

Boris Johnson noemde Brexit een ‘gevaar’

„Sluit uw ogen. Houd uw adem in. Denk aan Groot-Brittannië. Denk aan de rest van de EU. Denk aan de verlangens van uw kinderen en kleinkinderen om te wonen en werken in andere Europese landen: om er dingen te verkopen; om er vriendschappen te sluiten en misschien zelfs een partner te vinden.

„Vraag uzelf: ondanks alle tekortkomingen en teleurstellingen van dit project – wilt u echt dat Groot-Brittannië zich terugtrekt uit de EU?”

Dit betoog is geschreven door niemand minder dan Boris Johnson, die uitgroeide tot een boegbeeld van de Leave-campagne. In de column, die nooit verscheen, waarschuwde Johnson dat een vertrek gevaarlijk zou zijn voor de Britse economie. Hij pende de column ruim voordat Britse kiezers hun stem uitbrachten in het referendum op 23 juni.

Dat Johnson de column had geschreven was al bekend. Via de Sunday Telegraph ligt nu ook de inhoud op straat. Johnson zegt dat hij het stuk schreef toen hij zijn standpunt aan het bepalen was. Hij zegt twee versies te hebben geschreven: één voor en één tegen de Brexit. Na een vergelijking vond hij de argumenten om te vertrekken veel krachtiger, zegt Johnson nu. In het Verenigd Koninkrijk wordt getwijfeld aan de oprechtheid van de huidige minister van Buitenlandse Zaken. Hij zou de Brexit vooral hebben gebruikt om zijn eigen carrière te helpen.

    • Melle Garschagen