Aanslag op kamp aan Syrisch-Jordaanse grens

In juni sloot Jordanië de grens na een aanslag op hetzelfde kamp. Daarom zitten tienduizenden Syriërs vast aan de grens.

Syrische vluchtelingen in Ruqban op zoek naar water.
Syrische vluchtelingen in Ruqban op zoek naar water. Foto AP

Er zijn zeker drie doden en twintig gewonden gevallen bij een aanslag op het vluchtelingenkamp Ruqban aan de grens van Syrië met Jordanië. Dat meldt persbureau Reuters. Vermoed wordt dat terreurgroep Islamitische Staat achter de aanval zit.

De aanslag zou gericht zijn op Jaish al-Ashair, een rebellengroepering die het vluchtelingenkamp bewaakt. De aanslagpleger reed een truck met explosieven tegen een van de wachtposten aan.

In Ruqban zitten 75.000 Syrische vluchtelingen vast. Ze kunnen de grens met Jordanië niet over, omdat dat land besloot de overgang te sluiten na een soortgelijke aanslag in juni. Toen kwamen zes Jordaanse grenswachten om.

De vluchtelingen hebben maar mondjesmaat toegang tot schoon drinkwater en voedsel. Velen van hen lijden honger. In augustus bereikte een hulpkonvooi van de VN het kamp. Nederland leverde een bijdrage aan de voedselhulp.

‘Internationale verantwoordelijkheid’

Organisaties als Amnesty International bekritiseren Jordanië voor het weigeren de grens te openen. De leefomstandigheden zouden de afgelopen maanden sterk achteruit zijn gegaan.

Jordanië zegt echter de grens uit veiligheidsoverwegingen gesloten te houden. Deze nieuwe aanslag zal waarschijnlijk geen verandering brengen in dat standpunt. Jordanië vindt de situatie een gedeelde verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap. Het land heeft in totaal 650.000 Syrische vluchtelingen opgenomen.