Zeker 41 doden in Baghdad door zelfmoordaanslag

Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op bij een herdenking van shi’itische moslims.

De nasleep van een aanslag op shi'itische moslims die afgelopen dinsdag in Baghdad werd gepleegd.
De nasleep van een aanslag op shi'itische moslims die afgelopen dinsdag in Baghdad werd gepleegd. Foto Ali Abdul Hassan/AP

Een zelfmoordaanslag in het noordelijke deel van Baghdad heeft aan 41 mensen het leven gekost. Nog eens zestig mensen raakten gewond toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies bij een herdenking van shi’itische moslims.

Volgens persbureau Reuters, dat zich baseert op lokale politie en medici, liep de aanslagpleger een tent in waar op dat moment moslims de dood van een kleinzoon van de profeet Mohammed aan het herdenken waren. Anderen herdachten de dood van een bewoner uit de buurt. De tent stond midden op een drukke markt in de noordelijke al-Shaab regio van de stad.

Islamitische Staat eist aanslag op

De aanslag is opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat in een verklaring via de IS-persdienst Amaq. In het verleden hebben sunnitische strijders van Islamitische Staat regelmatig bloedige aanslagen gepleegd op shi’itische moslims in de hoofdstad van Irak. Het land wordt al jaren geplaagd door de sektarische strijd tussen sunnieten en shi’ieten.

In Irak zijn meerdere aanslagen gepleegd in de afgelopen maanden, maar vaak niet zo dodelijk als deze. In juli ontplofte een autobom in een populair winkelgebied in Baghdad, wat aan meer dan 300 mensen het leven kostte. Dat was de dodelijkste aanslag sinds Amerika Irak binnenviel in 2003. De minister van Binnenlandse Zaken trad af na deze aanslag.

Bij twee andere aanslagen kwamen zaterdag nog eens veertien mensen om het leven, en raakten zeker 33 mensen gewond. Een van de doelwitten was een controlepost ten noorden van Baghdad, aldus persbureau Reuters. Het andere doelwit was een huis in Ishaq van een sunnitische militieleider, die de regering steunt. De vrouw en drie kinderen van de leider zijn daarbij gedood. Acht politieagenten zijn bij de controlepost omgekomen.

Ondertussen in Mosul

Het Iraakse regeringsleger bereidt al enige tijd een offensief op de Noord-Irakese stad Mosul voor, een bolwerk van IS, en de tweede stad van Irak. De Verenigde Staten hebben onlangs nog extra militairen naar Irak gestuurd om het leger te helpen de stad te bevrijden van IS.

Mosul zal een van de meest complexe offensieven worden van het Irakese leger. Verwacht wordt dat zo’n 30.000 militairen worden ingezet om de stad te heroveren. Twee jaar geleden kwam Mosul in handen van IS.