‘Tientallen minderjarige migranten komende dagen uit Calais naar Verenigd Koninkrijk’

Tot nu toe werd er nog weinig werk gemaakt van de asielaanvragen van minderjarigen.

Een migrant laat een vlieger op in het vluchtelingenkamp in Calais.
Een migrant laat een vlieger op in het vluchtelingenkamp in Calais. Foto Thibault Camus / AP

De komende dagen zal een “aanzienlijk” aantal kinderen dat nu in de vluchtelingenkampen rond het Franse Calais zit naar het Verenigd Koninkrijk worden overgebracht. Volgens de BBC zijn de Franse en Britse autoriteiten begonnen met het registeren van alleenstaande kinderen. Ook het Franse persbureau AFP heeft van lokale autoriteiten vernomen dat “tientallen” minderjarigen de komende dagen het Kanaal over worden gebracht.

Frankrijk wil de kampen sluiten voor het einde van het jaar. Wanneer precies, is niet bekend. Frankrijk zal de migranten over andere locaties in Frankrijk verdelen. Hulporganisaties vrezen dat door de sluiting kinderen zullen verdwijnen voordat ze geregistreerd kunnen worden.

Jungle van Calais

Volgens de laatste tellingen van hulporganisaties Auberge des Migrants en Help Refugees zouden in het kamp meer dan 10.000 migranten verblijven, onder wie 1.022 alleenstaande minderjarigen. Meer dan de helft van hen zou afkomstig zijn uit Afghanistan of Soedan.

Het kamp bij de haven van Calais, en dichtbij de Kanaaltunnel, wordt de ‘jungle’ genoemd. Veel migranten in Noord-Frankrijk proberen het Verenigd Koninkrijk te bereiken door op vrachtwagens te klimmen die door de Kanaaltunnel rijden. In totaal zijn sinds begin 2015 volgens hulporganisatie Médecins du Monde bijna veertig mensen omgekomen – vooral bij ongelukken met vrachtwagens.

In het Franse Calais de onvrede. Lees ook: ‘Het wordt steeds gewelddadiger

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Amber Rudd, wil zo veel mogelijk kinderen naar het Verenigd Koninkrijk halen voordat het kamp wordt gesloten. Maar tot nu toe is daar weinig werk van gemaakt. Volgens EU-richtlijnen moeten asielaanvragen in het eerste veilige land worden gedaan dat een migrant bereikt. Kinderen mogen daar echter van afwijken als in een ander land familie woont.

3.000 minderjarigen

In mei kondigde de toenmalige Britse premier David Cameron aan plek te maken voor maximaal 3.000 minderjarige vluchtelingen, maar in antwoord op parlementaire vragen liet het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken in september weten dat pas dertig kinderen onder die afspraken de oversteek hebben kunnen maken.

Lees ook onze reportage uit Calais: Zeker duizend kinderen in de ‘jungle’ van Calais

Volgens een inventarisatie van het Rode Kruis hebben 178 minderjarigen in Calais familie in Groot-Brittanië wonen, maar hebben de Britse autoriteiten tot vorige week 72 dossiers nog niet in behandeling genomen, volgens AFP.