Thailand krijgt tijdelijk regent na dood koning

Omdat de kroonprins heeft aangegeven nog te willen rouwen om de dood van zijn vader, krijgt het land tijdelijk een 96-jarige regent.

Mensen staan in de rij bij het koninklijk paleis om de overleden koning Bhumibol een laatste eer te bewijzen.
Mensen staan in de rij bij het koninklijk paleis om de overleden koning Bhumibol een laatste eer te bewijzen. Foto Athit Perawongmetha/Reuters

Thailand heeft een 96-jarige regent aangesteld die tijdelijk als het hoofd van de monarchie zal functioneren. Kroonprins Maha Vajiralongkorn heeft aangegeven zijn overleden vader, koning Bhumibol Adulyadej, nog niet te willen opvolgen om het land de tijd te geven om te rouwen.

De Thaise regering kondigde daarop aan dat volgens de grondwet het hoofd van de persoonlijke adviesraad van de koning automatisch wordt aangesteld als regent voor de tussenliggende periode. Het gaat om de 96-jarige Prem Tinsulanonda, voormalig premier en legerchef. Hij gold als een van de vertrouwelingen van Bhumibol, die donderdag na een lang ziekbed op 88-jarige leeftijd overleed.

Lees ook onze necrologie van koning Bhumibol: Hij was de aanbeden vorst die Thailand bijeenhield

Hoewel de beslissing van de 64-jarige kroonprins om de troonopvolging enige tijd uit te stellen ongewoon is, stelde de Thaise premier in een televisie-interview dat er geen onzekerheid is over de troonopvolging. Hij voegde daar aan toe dat de huidige situatie niet lang zal duren. De kroonprins zal op korte termijn worden uitgenodigd door het Thaise parlement om zijn vader op te volgen.

In Thailand wordt massaal gerouwd om de populaire en moreel gezaghebbende koning, die al sinds 1946 de monarch was van het Aziatische land. De regering heeft na het overlijden van Bhumibol een rouwperiode van een jaar afgekondigd en de bevolking opgeroepen zich dertig dagen te onthouden van feestelijkheden.

Onrust over opvolging

De kroonprins is veel minder populair dan zijn vader. Zowel Thai als velen in het buitenland vrezen dat door het gebrek aan gezag van Vajiralongkorn oude tegenstellingen in het land weer oplaaien en zorgen voor sociale onrust. Er bestaan van oudsher veel spanningen tussen het minder ontwikkelde maar drukbevolkte noorden van Thailand en het welvarende Bangkok in het zuiden.

Lees ook over het ontstane machtsvacuüm in Thailand: Thailand rouwt en houdt zijn adem in

Diplomaten en burgerrechtenactivisten zijn bovendien bang dat de huidige regeringsleiders, aan de macht gekomen door een coup twee jaar geleden, de dood van koning Bhumibol aangrijpen om democratische verkiezingen uit te stellen. In het buitenland wordt met argusogen gekeken naar de toenemende Chinese invloed op het land.