PSV kan weer niet winnen in eigen huis

Sparta en Willem II speelden gelijk en FC Utrecht won van GA Eagles. AZ en Vitesse speelden gelijk, Groningen verloor van Heerenveen.

PSV-speler Luuk de Jong baalt van de gemiste kansen.
PSV-speler Luuk de Jong baalt van de gemiste kansen. Foto ANP

PSV heeft weer niet kunnen winnen in eigen huis. Tegen Heracles Almelo werd het 1-1. Bij de vorige twee thuiswedstrijden tegen FC Groningen (0-0) en Feyenoord (0-1) kwam het bij de Eindhovenaren ook niet tot een overwinning.

Toch kreeg PSV genoeg kansen, maar het bleef maar bij één doelpunt in het Philips-stadion. In de 39ste minuut scoorde Samuel Armenteros voor Heracles. Die voorsprong kon niet lang worden vastgehouden; twee minuten later scoorde Gáston Pereiro de gelijkmaker. Als Feyenoord zondag van NEC wint, vergroot het zijn verschil met PSV, de regerend kampioen, naar negen punten. Ajax staat tweede, op vijf punten achter Feyenoord, en speelt zondag tegen ADO Den Haag.

AZ verdedigt vijfde plaats nipt

AZ kon op het nippertje gelijkspelen tegen Vitesse. Vitesse kwam na 23 minuten op een voorsprong door een vrije trap van Lewis Baker. Hij maakte voor de vierde keer dit seizoen een goal uit een vrije trap. Na rust kreeg Vitesse een penalty door AZ-spits Wout Weghorst. Ricky van Wolfswinkel schoot deze netjes binnen.

Robert Mühren zorgde er eigenhandig voor dat de 0-2 achterstand werd weggewerkt. De invaller kopte een bal binnen en kon in de slotfase een vrije trap benutten aan de rand van het strafschopgebied. AZ en Vitesse blijven zo op respectievelijk de vijfde en zesde plaats.

Heerenveen wint van negen man

Heerenveen staat nu op plek drie. De Friezen wonnen ruim (0-3) van FC Groningen. Arber Zeneli, Sam Larsson en Reza Choochannejhad maakten de doelpunten. FC Groningen eindigde het duel met negen man, na rode kaarten van Jason Davidson en Samir Memisevic.

Heerenveen kwam al vroeg op voorsprong. Pelle van Amersfoort stelde bij een snel uitgevoerde counter Arber Zeneli in staat het openingsdoelpunt te maken. FC Groningen werd tijdens de wedstrijd amper gevaarlijk.

Verjaardag Het Kasteel gered

Sparta en Willem II hebben in de eredivisie met 2-2 gelijkgespeeld. De Spanjaard Fran Sol was verantwoordelijk voor de twee doelpunten van de Tilburgse club. Voor de Rotterdammers waren Craig Goodwin en Thomas Verhaar de doelpuntenmakers.

Sparta vierde vandaag ook het honderdjarig jubileum van Het Kasteel, het stadion van de club. Die verjaardag werd op het laatste moment gered door een mooi doelpunt van Verhaar in de negentigste minuut. Na een hoekschop plaatste hij hem in de kruising.

Veel gebeurde er niet in het eerste half uur van de wedstrijd. Een als voorzet bedoelde pass van Willem II-speler Jordy Croux eindigde per ongeluk op de lat. Even later wist Croux wel Fran Sol te helpen naar zijn eerste goal van de wedstrijd. Dat trucje herhaalden Croux en Sol in de tweede helft. Pas daarna wist Sparta gevaarlijker te worden. Invaller Finn Stokkers gaf Australiër Goodwin voor, die de 2-1 maakte.

Gelukje

FC Utrecht was te sterk voor Go Ahead Eagles. De ploeg van coach Erik ten Hag won met 3-0 overtuigend, voor Utrecht pas de tweede zege van het seizoen. Het was de duizendste duel in Galgenwaard in Utrecht. Giovanni Troupée tikte de bal kort voor rust in, maar dat was meer een gelukje: doelman Theo Zwarthoed kon een schot van Sébastien Haller redden, maar de bal kaatste terug en kwam via de knie van Troupée alsnog in het doel. Go Ahead was zelfs wat sterker in de eerste helft. Pas na rust kon FC Utrecht zich bewijzen met Rico Strieder en Richairo Zivkovic die de goals maakten.