Rugbyvrouwen verliezen in EK-finale van Spanje

Vorig jaar deed Nederland niet mee aan het EK wegens geldgebrek. Dit jaar is door crowdfunding en sponsoring genoeg geld opgehaald.

De Nederlandse rugbyvrouwen hebben de EK-finale tegen Spanje verloren. Het werd 35-7 voor het gastland in Madrid, dat nu tegen Schotland gaat strijden om een plek op het WK in Ierland.

Dat Nederland in de finale stond was al een hele prestatie. Het staat veertiende op de wereldranglijst, Spanje bezet plek negen. Eerder wonnen de Nederlanders van Zwitserland met 55-0. Tegen Rusland werd maar nipt met 22-17 gewonnen. Spanje was echter topfavoriet. Het won al van België en Tsjechië met respectievelijk 76-0 en een 97-0.

Van de ploeg met bondscoach Sascha Werlich maakte alleen Shereza Pool een try. Vooral na rust konden ze voor weinig gevaar zorgen. De teams speelden in de klassieke XV-variant, met vijftien spelers. De rugby sevens, met zeven spelers, debuteerde onlangs op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

WK-kwalificatie

Als de Nederlanders hadden gewonnen, konden ze met de Schotten strijden om een plekje op het wereldkampioenschap in Ierland. Nu zit die kwalificatie er niet in. Schotland werd laatste in het Zeslandentoernooi, waarvan de zes deelnemende landen (Ierland, Frankrijk, Italië, Engeland, Wales en Schotland) niet meedoen met het EK.

Vorig jaar deed Nederland niet mee aan het EK wegens geldgebrek. Dit jaar is onder meer door crowdfunding en sponsoring wel genoeg geld opgehaald.