Kirsten Wild pakt zilver in wegwedstrijd WK wielrennen

De Deense Dideriksen won de eindsprint. Het Nederlandse team reed tot vlak voor het einde aan kop.

Kirsten Wild (m) en Amalie Dideriksen (r) uit Denemarken in actie op de wegwedstrijd voor vrouwen tijdens het WK wielrennen in Qatar.
Kirsten Wild (m) en Amalie Dideriksen (r) uit Denemarken in actie op de wegwedstrijd voor vrouwen tijdens het WK wielrennen in Qatar. Foto Bas Czerwinski / ANP

De Nederlandse Kirsten Wild heeft het zilver op de wegwedstrijd van het wereldkampioenschap wielrennen in Qatar veroverd. Ze moest in een eindsprint net de Deense Amalie Dideriksen voor zich laten gaan. Het brons was voor de Finse Lotta Lepistö.

De 134,1 kilometer lange race door de woestijn bij Doha telt acht rondes. Dideriksen kwam na 3 uur, 10 minuten en 27 seconden over de finish. Marianne Vos, zelf drie keer wereldkampioen op de weg, trok de sprint aan voor Wild in de laatste meters. Wild stond te boek als favoriet.

Verrassend

De zege van de pas twintigjarige Dideriksen is verrassend. Na haar race vertelde ze dat een plek in de top tien haar doel was. Dideriksen werd in 2013 en 2014 wereldkampioene bij de junioren. In 2014 en 2015 wed ze nationaal kampioen op de weg. Deze wereldtitel is haar eerste bij de elite.

In de eerste ronde viel Dideriksen. Ze bedankte na haar race haar ploeggenoten die haar terug in de race hebben gebracht. Ze koos bij de massasprint het wiel van Wild, en kon haar in de laatste meters passeren.

Wild, die zaterdag 34 jaar werd, is “stiekem behoorlijk teleurgesteld”, zei na de wedstrijd tegen de NOS:

“Ik heb hiernaar toegeleefd. Dit was mijn kans. We hebben met de ploeg een goede wedstrijd gereden. Alleen kwamen we in de laatste kilometer misschien net een ‘poppetje’ te kort.”

Nederland begon met acht rensters aan de race: Chantal Blaak, Roxane Knetemann, Amy Pieters, Anna van der Breggen, Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten, Marianne Vos en Kirsten Wild. Vlak voor het einde reed het Nederlandse team nog lange tijd in een trein op kop van het peloton.

Amber Neben lang op kop

Tijdens de rest van de race gebeurde er niet veel. De Japanse Eri Yonamine ging er al vroeg vandoor, later sloot de Zwitserse Nicole Hanselmann zich bij haar aan. Na een tijdje werd het duo weer ingerekend.

Na 43 kilometer nam de 41-jarige Amerikaanse Amber Neben, die net de wereldtitel op het tijdrijden had gepakt, de leiding. Ze wist een aardig gat te slaan, maar op vijftien kilometer voor de finish werd dat weer gedicht.

Zondag wordt het wereldkampioenschap wielrennen in Doha afgesloten met de wegwedstrijd voor mannen.