Arrestaties in VS voor beramen aanslag op immigranten

De FBI heeft in de staat Kansas drie mannen opgepakt op verdenking van het plannen van een aanslag op Somalische immigranten.

Het appartementencomplex in Garden City, Kansas, dat de drie verdachten op het oog hadden.
Het appartementencomplex in Garden City, Kansas, dat de drie verdachten op het oog hadden. Foto Adam Shrimplin/Reuters

Drie mannen die lid zijn van een militante groepering in de Amerikaanse staat Kansas zijn opgepakt op verdenking van het plannen van een aanslag op Somalische immigranten. De mannen hadden een dag na de Amerikaanse verkiezingen - die op 8 november plaatsvinden - een bom in een huizencomplex willen laten afgaan.

De arrestaties in de stad Liberal volgden na een undercoveronderzoek van de FBI dat acht maanden duurde, schrijft AP. De drie gearresteerde mannen, twee van 49 jaar oud en een van 47 jaar oud, worden maandag voorgeleid op verdenking van het beramen van het gebruik van een massavernietigingswapen. Ze hadden een appartementencomplex in het stadje Garden City op het oog waar zo’n 120 Somalische immigranten wonen en waar een van de woningen wordt gebruikt als moskee.

De verdachten zijn lid van een kleine militante groepering met de naam ‘The Crusaders’. De groep streeft soevereiniteit na en heeft een anti-islamitisch en anti-immigratie gedachtegoed, aldus de openbaar aanklager die het FBI-onderzoek leidt. De militanten wilden met hun actie andere extreme groeperingen inspireren en kozen hun doelwit op basis van hun afkeer voor moslims en voor mensen van Somalische afkomst. Als de mannen schuldig worden bevonden kunnen ze maximaal levenslang krijgen zonder kans op vervroegde vrijlating.

Verhoudingen op scherp

Etnische spanningen in de VS zijn de laatste tijd opgelopen door onder meer aanslagen op een nachtclub in Orlando en een gebouw in San Bernadino, waarbij tientallen mensen om het leven kwamen. Voor beide aanslagen claimde Islamitische Staat verantwoordelijkheid, al is nog niet bewezen dat de aanslagplegers daadwerkelijk in naam van IS handelden.

Lees ook: In VS wordt islamofobie mainstream

Voor de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump waren de aanslagen reden genoeg om aan te kondigen dat hij moslims de toegang tot de VS wil ontzeggen. Ook riep hij politie op meer etnisch te profileren om zo terreuraanslagen door extremistische moslims te voorkomen.