‘Consensus’ VS en Rusland in eerste gesprekken sinds ruzie

Twee weken geleden schortte Amerika bilaterale gesprekken met Rusland over Syrië op.

In Lausanne.
In Lausanne. Foto Jean-Christophe Bott/Reuters

De diplomatieke gesprekken tussen de Verenigde Staten en Rusland in Lausanne over de burgeroorlog in Syrië zijn geëindigd “in goede consensus”. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry na afloop, volgens persbureau Reuters. Ook zijn collega Sergej Lavrov was positief over de bijeenkomst in Zwitserland. Verder zijn geen grote besluiten genomen, maandag zetten ze de gesprekken voort.

Wel waren er enkele moeilijke, gespannen momenten, voegde Kerry toe. Hij weidde verder niet uit. Volgens Lavrov hebben de partijen “interessante ideeën” besproken.

Bij de bijeenkomst waren ook regeringsvertegenwoordigers van Jordanië, Egypte, Turkije, Qater, Irak, Saoedi-Arabië en Iran aanwezig. Dat was nieuw. De bespreking eindigde zonder gezamenlijke verklaring. Zondag gaat Kerry ook nog naar Londen om met Europese ministers van Buitenlandse Zaken te praten over een oplossing in Syrië.

Bilaterale gesprekken eerder opgeschort

Twee weken geleden schortte Amerika bilaterale gesprekken met Rusland over Syrië op. Personeel dat afgevaardigd had moeten worden naar een gezamenlijk commandocentrum met Rusland wordt nu teruggetrokken.

Volgens de Amerikanen kwamen de Russen de afspraken niet na. Daarmee bedoelden ze waarschijnlijk het bombarderen van de stad Aleppo. Op hun beurt verwijten de Russen de Amerikanen dat ze niet hun best hebben gedaan om de rebellen de wapens neer te laten leggen.

Het staakt-het-vuren dat Rusland en de VS namens de rebellen en het Syrische leger in september overeenkwamen, hield geen stand. Een paar dagen nadat de wapenstilstand inging, bombardeerde de door de VS geleide coalitie Syrische militairen. Naar eigen zeggen was dat een vergissing. Twee dagen later werd een hulpkonvooi aangevallen, volgens de VS onder Russische verantwoordelijkheid. De wapenstilstand werd vervolgens beëindigd.

Rusland en het regime van Assad besloten vervolgens tot een grootschalig offensief op het oosten van Aleppo, dat in handen van rebellen is. Daarbij zijn al honderden burgers om het leven gekomen.

Obama wil zijn vingers niet meer branden aan Syrië, Assad maakt handig gebruik van de tijdwinst, en Poetin ruikt zijn kans, schrijft Marcel Kurpershoek: Grafschrift voor Aleppo

Maar beide partijen willen een einde aan de Syrische burgeroorlog. Het politieke proces dat tot een oplossing moet leiden moet zo snel mogelijk worden gestart, vinden beide landen.

Amerikanen bevrijd in Jemen

Kerry bevestigde ook op de persconferentie dat twee Amerikanen zijn bevrijd uit handen van Houthi-rebellen in Jemen. Hij gaf geen details over de identiteit van de bevrijde gijzelaars. Ze zijn naar Oman gebracht, dat hulp bood bij de onderhandelingen.