België bereikt begrotingsakkoord

Vrijdagavond was de deadline voor België om de begroting ter goedkeuring in te leveren bij de Europese Commissie.

De Belgische premier Charles Michel in het parlement.
De Belgische premier Charles Michel in het parlement. Foto Francois Lenoir/Reuters

De Belgische regering is tot een akkoord gekomen over de begroting voor het aankomende jaar. Vrijdagavond kondigde de premier Charles Michel aan dat er een overeenkomst is bereikt over een aantal structurele hervormingen.

Twitter avatar CharlesMichel Charles Michel Agreement

De Belgische regering wil onder meer de arbeidsmarkt en digitale handel flexibiliseren, zo meldt ANP. Dat zou volgens de overheid geen invloed hebben op de koopkracht van werkende mensen en mensen zonder uitkering. Over het verlagen van de vennootschapsbelasting is nog geen akkoord bereikt; daar wordt de komende maanden verder over gepraat. Op zaterdagochtend om 11.00 uur geeft de regering in een persconferentie meer duidelijk over de nieuwe afspraken.

België wil met de hervormingen meer dan 3 miljard euro bezuinigen. Daarvoor wordt onder meer gekort op de pensioenen en de zorg, schrijft Reuters. De vier partijen in de Belgische regering kwamen er in eerste instantie niet uit, waardoor Michel zijn jaarlijkse Beleidsverklaring voor het parlement moest uitstellen.

Vermogenswinstbelasting

De christendemocratische partij CD&V wilde plots de invoering van een vermogenswinstbelasting, iets waar de andere drie centrumrechtse partijen in de coalitie tegen waren. De controversiële belasting is volgens Belgische media nog niet van tafel, maar wordt het komende jaar verder onderzocht. Daarnaast wil de regering kijken naar maatregelen die Belgen moet stimuleren meer geld uit te geven in plaats van te sparen.

Lees ook over de begrotingscrisis in België: Crisis in Belgische regering door begrotingsruzie

Vrijdagavond was de deadline voor België om de begroting voor goedkeuring in te leveren bij de Europese Commissie. Het komende jaar zal België naar alle verwachtingen een begrotingstekort van ongeveer 2,8 procent hebben, net binnen de afgesproken EU-norm van 3 procent.