Amerikanen mogen meer Cubaanse sigaren meenemen

De Amerikaanse president Obama heeft een aantal restricties op handel, reizen en financiële transacties verder versoepeld.

Foto Ramon Espinosa,/AP

Amerikanen die in Cuba zijn geweest, mogen binnenkort meer Cubaanse producten zoals rum en sigaren mee naar huis nemen. De Amerikaanse president Obama heeft een aantal restricties op handel, reizen en financiële transacties verder versoepeld, zo liet het Witte Huis in een verklaring weten.

Massatoerisme is nog niet mogelijk, maar het is mogelijk onder bepaalde voorschriften om het land te bezoeken. Ook voor Cubanen betekent de maatregel andersom dat ze online Amerikaanse producten kunnen kopen, farmaceutische bedrijven mogen zaken doen in de VS en medisch specialsten uit beide landen mogen gaan samenwerken.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Susan Rice, die in een uitgebreide blogpost terugblikte op 54 jaar van gespannen relaties tussen de VS en Cuba, grapte tijdens een toespraak voor een denktank waar ze het nieuwe beleid toelichtte:

“Vanaf nu kun je iets vieren met Cubaanse rum en sigaren.”

Obama kondigde de maatregel aan per decreet om het door Republikeinen gedomineerde Congres te omzeilen. Die hebben tot nu opheffing van het hele handelsembargo tegengehouden, terwijl Cuba al langer voor opheffing pleit. De versoepeling van de restricties maakt deel uit van Obama’s historische toenadering tot Cuba. Dit voorjaar bracht hij voor het eerst een bezoek aan het land.

Het openstellen van Cuba voor de VS en de veranderingen van de Cubaanse samenleving hierdoor in politiek, economische en sociaal opzicht, zijn wat Obama betreft “onherroepelijk” tegen de tijd dat hij het Witte Huis verlaat. De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton steunt de toenadering tot Cuba. Maar de Republikeinse tegenkandidaat Donald Trump wil de maatregelen van Obama ongedaan maken als hij in het Witte Huis komt, heeft hij al gezegd.