Woenselse Poort

Dijkhoff grijpt in bij tbs-kliniek

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) grijpt in bij tbs-kliniek de Woenselse Poort in Eindhoven. De kliniek is onvoldoende veilig voor medewerkers en bewoners. In een brief aan de Tweede Kamer noemt Dijkhoff de situatie „ernstig” . Hij stelt een „externe procesbegeleider” aan om de kliniek te ondersteunen bij de noodzakelijke veranderingen. De kliniek onderschrijft de conclusies.

In september kondigde de staatssecretaris aan dat hij de inspectie onderzoek zou laten doen naar de Woenselse Poort. Dat deed hij naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Brabant, waarin tientallen betrokkenen alarm sloegen over onveilige situaties. Volgens (ex-)medewerkers, cliënten, advocaten en nabestaanden is er sprake van drugsgebruik, intimidatie, onvoldoende toezicht en zijn er liefdesrelaties tussen personeel en cliënten in de tbs-kliniek.

De inspectie concludeert nu dat sprake is van intimidatie en verbale en fysieke agressie door bewoners. Medewerkers doen vaak geen aangifte uit angst voor represailles door cliënten. Dit mede omdat de aangifte, volgens hen, niet meer op naam van de kliniek kan worden ingediend. Beschikbaarheid van soft- en harddrugs is ook vastgesteld. De inspectie constateert dat de personele bezetting onder de maat is. (NRC)