Wijnland China gaat voor rood

Op het Wijnconcours speelden ook minder bekende wijnlanden, zoals Bosnië, Libanon, Israël, Armenië of Bulgarije zich in de kijker.

Chinese rode wijn in een supermarkt.
Chinese rode wijn in een supermarkt. Foto Robert Vos / ANP

Op het Wijnconcours dat online wijnblad Proefschrift vorige maand voor de 28ste keer organiseerde, belandden 250 wijnen uit 23 landen in de finale. En waar in voorgaande edities louter the usual suspects de eindronde haalden, viel het dit keer op dat ook minder bekende wijnlanden, zoals Bosnië, Libanon, Israël, Armenië of Bulgarije zich nadrukkelijk in de kijker hadden gespeeld.

Drie wijnstreken met spannende onwikkelingen

„Stuk voor stuk landen die je niet snel op een doorsnee wijnkaart aantreft, maar die buitengewoon interessant zijn. Het wijnuniversum blijft uitdijen en boeiende wijnen met een serieus kwaliteitsniveau kunnen we op steeds meer plaatsen ter wereld vinden”,schrijft het juryverslag.

Ik neem u mee naar drie streken waar spannende dingen gaande zijn.

Onlangs ontmoette ik een Turkse wijnmaker die prachtige wijnen produceerde maar zuchtte dat zijn eigen Turkse regering er alles aan deed om te zorgen dat deze niet verkocht werden. Zijn regering had alle online activiteiten die de consumptie van alcohol aanmoedigen verboden. Zodoende werden ook de websites van de wijndomeinen in het land geblokkeerd.

Dat zijn er meer dan u denkt: Turkije is de op vijf na grootste producent van druiven ter wereld. Die zijn niet louter bedoeld om van de tros te eten of om rozijnen van te maken. En ondanks – of juist door – alle tegenwerking neemt het enthousiasme om wijn te maken toe.

Ook Oost-Europa roert zich. Opnieuw, moet ik zeggen. Getuige een opgraving van een wijnpers in Armenië was daar al ruim zesduizend jaar geleden sprake van serieuze productie. Thans met een hedendaagse kwaliteitswijn tot gevolg. De Armeense rode Karas, Tierras de Armenia 2014, Armavir werd tijdens het recente Wijnconcours in de categorie ‘wijnspeciaalzaak rood tot vijftien euro’ tot Wijn van het Jaar gekozen.

De onderkant van de markt

Aan de onderkant van de markt zijn in onder meer Roemenië en Bulgarije eveneens enorme kwaliteitssprongen gemaakt. Inmiddels voeren verschillende Nederlandse supermarkten wijnen uit deze landen.

En veel verder van huis ontpoppen de Chinezen zich tot grote wijnliefhebbers. In Frankrijk kopen ze chateau na chateau, met name in Bordeaux. Maar ook China zelf ontwikkelt zich in razendsnel tempo tot wijnland. China is de op vier landen na de grootste wijngaard ter wereld, met in totaal 680.000 hectare. Goed voor zo’n 13,2 miljoen hectoliter.

Helemaal zelf het wiel uitvinden hoeven de Chinese wijnmakers niet. Buitenlandse wijnbedrijven hebben de groeimarkt in het vizier en helpen graag mee. Naast Australiërs zijn de Fransen er doende, waaronder Pernod-Ricard, Moët-Hennessy en Château Lafite. Ze verbouwen met name Cabernet Sauvignon. Wit beklijft vooralsnog niet bij de Chinezen, rood moet het wezen.