Wapenstilstand Colombia ondanks referendum verlengd

President Santos hoopt voor het einde van het jaar tot een nieuw vredesakkoord met de guerrillabeweging te komen.

Foto AFP/Presidencia Colombia

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft donderdagnacht het staakt-het-vuren met de FARC verlengd tot 31 december, meldt AP. Santos hoopt, zo zei hij in een televisietoespraak, voor die datum tot een nieuw vredesakkoord met de guerrillabeweging te komen.

“Laat het duidelijk zijn dat dit geen ultimatum is, maar ik hoop dat het proces om een nieuw akkoord af te sluiten voor die datum afgelopen zal zijn.”

Het eerdere vredesakkoord, waar vier jaar over onderhandeld werd, tussen de FARC en de regering werd weggestemd door een kleine meerderheid van de Colombiaanse bevolking. De tegenstanders van het akkoord vinden vooral dat dat de FARC-rebellen er te makkelijk vanaf kwamen. Volgens hen werden ze te mild gestraft en mocht de guerrillabeweging zich omvormen tot een wettelijke politieke beweging. De wapenstilstand werd na het referendum al verlengd tot eind oktober.

De aankondiging kwam na een ontmoeting met studenten bij een manifestatie waar de president werd opgeroepen het vredesakkoord toch te bekrachtigen, ondanks de verwerping ervan tijdens een referendum op 2 oktober. Santos:

“Een van de studenten heeft me eraan herinnerd dat binnen het leger en de guerrillabeweging jonge mensen wachten op wat er zal gebeuren, en hopen dat ze nooit nog een schot moeten lossen.”

Ook waren er demonstraties waar de president werd opgeroepen om het vredesakkoord niet te ratificeren, maar aan te passen en de FARC harder te straffen. Gisteren gingen in de hoofdstad Bogota 30.000 mensen de straat op. Ook in Cali, Medellín en Manizales waren betogingen.

Nobelprijs

Een week geleden kreeg Santos voor zijn inspanningen de Nobelprijs voor de Vrede toegekend.

De regering van Colombia begint ook vredesbesprekingen met het ELN, de kleinere van de twee guerrillaorganisaties in het Zuid-Amerikaanse land. De onderhandelingen worden gevoerd in Ecuador.