Wallonië keurt handelsverdrag CETA met Canada af

Zonder steun van de Walen staat het handelsverdrag op losse schroeven.

Francois Lenoir/Reuters

De Belgische regio Wallonië geeft de federale regering geen groen licht voor het sluiten van handelsverdrag CETA met Canada. Dat zei Paul Magnette, premier van de Waalse regio, vrijdag, aldus Reuters. Zonder steun van de Walen staat het handelsverdrag op losse schroeven. De federale overheid heeft toestemming van alle districten nodig om het verdrag te ratificeren.

Magnette zei dat de Walen zich zorgen maken over het Europese vrijhandelsverdrag met Canada, met name de landbouwafspraken en de manier waarop conflicten over investeringen moeten worden opgelost. Hij ziet geen andere manier dan het niet steunen van het verdrag. Een addendum toevoegen aan het akkoord dat de onrust weg zou moeten nemen, vindt Magnette geen oplossing. “Laat ons er opnieuw over discussiëren”, aldus Magnette.

Door de staatsstructuur van België valt buitenlandse handel onder de bevoegdheid van de regio’s. Saillant is dat oud-premier Elio Di Rupo, nu voorzitter van Magnette’s Parti Socialiste (PS), akkoord ging met CETA toen de onderhandelingen in 2014 werden afgerond.

Eerder liet het Waalse parlement al weten dat het in opstand zou komen tegen CETA, schreef correspondent Stephane Alonso:

“En dan is er nog Wallonië (3,5 miljoen inwoners), waar het parlement in opstand is gekomen tegen het verdrag. „Als we regio’s en subregio’s gaan laten meebeslissen, dan zijn we echt heel ver van huis”, verzuchtte de Oostenrijker Markus Beyrer, van de machtige lobbyorganisatie Business Europe, deze week in Brussel. tegenover journalisten.”

“Schadelijke gevolgen”

Het verdrag zou op 27 oktober in Brussel met de Canadese premier Justin Trudeau worden ondertekend. In totaal zouden 28 lidstaten het verdrag ondertekenen. De Belgische werkgevers- en ondernemersorganisaties noemen de actie “onbegrijpelijk en onverantwoord.” “Een Belgische blokkering van de ondertekening van CETA is rampzalig voor het internationale imago en de geloofwaardigheid van België ten aanzien van zijn Canadese, Europese en internationale partners”, schrijven ze in een gezamenlijke reactie.

Lees ook: Handelsverdrag met Canada is nabij

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zei donderdag nog dat de uitvoerende macht wel de mogelijkheid heeft om CETA te ratificeren, zonder de regioparlementen. Dat was voorafgaand aan het ‘nee’ van vrijdag. Maandag staat er een vergadering gepland waarin regioministers en de federale regering met elkaar in debat gaan.

Komende dinsdag gaan de lidstaten van de Europese Unie stemmen over het verdrag. Met ook de voortslepende onderhandelingen over de federale begroting, krijgt de Belgische premier Michel het de komende dagen nog druk, zegt NRC-correspondent Tijn Sadée vanuit België:

“Formeel kunnen de regeringen van de gewesten de wensen van het parlement naast zich neerleggen, maar het is de vraag of dat gaat gebeuren. De ministers moeten een truc bedenken, maar het is wel kort dag richting dinsdag. Als Michel absoluut voor ‘ja’ gaat en de Waalse regering legt de wens van het parlement niet naast zich neer, dan kan er niet getekend worden.”