Brieven

Verslaggeving over Syrië

Een propagandacadeau van Floortje

De lovende televisierecensie van Hans Beerekamp over de hernieuwde reis van Floortje Dessing naar Syrië (7 oktober, NRC) heeft me verbijsterd.

„Je vergeet dat beeld nooit en daardoor is het een veel waardevoller monument dan al die expliciete propagandabeelden over de burgeroorlog in Syrië die ons door alle partijen in het gezicht gesmeten worden: dode en gewonde kinderen, gebombardeerde ziekenhuizen, rouwende nabestaanden. (...) Een veel vruchtbaarder benadering is proberen te begrijpen wat er echt gebeurt.”

Terwijl Hans Beerekamp impliciet de inspanningen van de gesneuvelde oorlogsfotograaf Jeroen Oerlemans als propaganda wegzet, levert Floortje Dessing met haar reportage het mooiste propagandacadeau af dat de Syrische president Bashar al-Assad zich ooit had kunnen wensen. Floortje Dessing onthoudt zich namelijk bewust van iedere vorm van analyse en dus ook van iedere poging om er ook maar iets van te begrijpen. Islamitische Staat (IS) dat Palmyra verwoest, het zijn rebellen die de chocoladefabriek van onze landgenote hebben vernietigd, het waren duistere trawanten die priester Frans van der Lugt om zeep hielpen, maar over de wandaden van het regime van Assad geen woord.

Veel van Floortjes reizen naar het einde van de wereld heb ik met plezier bekeken. Maar ook in haar hernieuwde reis naar Syrië toont ze zich wederom een perfecte presentatrice van absurdistische plaatjes waar Hans Beerekamp zich vervolgens aan verlustigt.