Twaalf Egyptische militairen gedood in Sinaï

De aanslag is nog niet opgeëist, maar waarschijnlijk zitten hier strijders achter die gelieerd zijn aan IS.

Egyptische agenten in Kairo, vorige week.
Egyptische agenten in Kairo, vorige week. Foto Amr Nabil / AP

Terroristen hebben twaalf Egyptische militairen gedood bij een controlepost in het noorden van het schiereiland Sinaï. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van het leger van Egypte. Het leger zegt vijftien aanvallers te hebben gedood.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar het leger vermoedt dat strijders terreurgroep Islamtische Staat achter de aanval zitten. De plek van de aanslag ligt veertig kilometer van Bir al-Abd. De aanvallers zouden machinegeweren hebben gebruikt. De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis in al-Arish gebracht.

Bir al-Abd, in het noorden van het schiereiland Sinaï:

Aanvallen door islamitische strijdgroepen werden frequenter in het dunbevolkte gebied nadat het leger de eerste democratische verkozen president van Egypte, Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap, halverwege 2013 afzette. Grootschalige protesten tegen Morsi gingen hieraan vooraf.

In 2014 sympathiseerden de islamitische strijders met IS. De IS-tak gaat sindsdien door het leven als Sinaï Provincie. De terreurgroep wordt verantwoordelijk gehouden voor honderden dode militairen en politieagenten en valt regelmatig westerse doelen aan in Egypte.

Lees ook: Centrale regie of niet: IS slaat steeds vaker toe

De groep strijders is een van de meer succesvolle IS-takken. Ze haalde vorige herfst een Russisch vliegtuig met toeristen neer. De 224 inzittenden kwamen om. In Kairo is een andere tak actief, Misr geheten, die vaak aanslagen pleegt.